Eurosport klar vinnare i veckan

SPORTBLADET

Läs Frank Östergrens tv-krönika

En direktsänd landskamp i fotboll innebär ett nationellt ansvar för den sändande kanalen.

Det behövs inte forna tiders Sven Jerring som nationens representant högtidligt meddelar att ”lagen gör front mot läktaren”.

Men det behövs att vi tittare får känna oss delaktiga.

För som vanligt vispar TV3 förbi inledningen med intetsägande snabb-pladder. Det är faktiskt så, håll med, att man ska vara påläst inför matchen krävs regelbundet läsande av exempelvis Sportbladet.

Det är smickrande att tro att TV3-gänget lämnar djupet borta för att alla läser Sportbladet.

Dessvärre är det inte så. Djupet är kommersiellt ointressant, ett grävande i konflikter bara störande. Krök rygg för Lars-Åke Lagrell, krök rygg för annonsörerna, strunta i tittarna, där är ni TV3:s sändningspolicy.

Eurosport är veckans överlägsna vinnare. WTA-tennis, tyngdlyftning, landhockey, fäktning och en bra fotbollsspurt. Jan-Olof Nolsjö och tyngdlyftning är njutbar kombination. Lägg till Nils Koppang från fäkt-VM. Rösten är inte alltid stadig, men informationen mycket brukbar. När än jag kom in i sändningarna kände jag mig direkt uppdaterad.

TV4-sporten fortsätter att ljuga så bra. Att kalla sig för ”fotbollskanalen” är fortsatt falsk marknadsföring, både vad gäller antal sända timmar och innehåll. Att all journalistisk heder är offrad illustreras med att redaktionen envist håller fast vid Magnus Hedman. Detta trots dennes ständiga narcissistiska utspel, vilket visar att att kändislallande är viktigare än riktig kunskap.

Som den här spalten skrev redan för ett år sedan startar NASN snart sina sändningar över Sverige. Fans av amerikanska sporter jublar, däremot är tongångarna mindre muntra hos Viasat. Koncernen förlorade knapp svenska NHL-rätten till Canal+ Sport, samt rätten till MLB.