Jätteknall av ”Pim-Pim”

SPORTBLADET

Slog ut Nadal i Stockholm Open

För de som tvekat och tvivlat:

Joachim ”Pim-Pim” Johansson är tillbaka igen.

Större bevis än det på onsdagskvällen kunde han inte få – vinst, 6–4, 7–6 (7–4) mot världstvåan Rafael Nadal i Stockholm Open.

– Min skönaste seger någonsin, nu känner jag att jag är tillbaka på den nivå jag var tidigare, sade han.

För segern i första matchen mot Davide Sanguinetti var imponerande, men vinsten mot spanjoren Nadal i andra omgången var inget annat än en ren bragd. Att någon som varit borta så länge från tennisen skulle rubba världstvåan verkade osannolikt.

”Pim-Pim” gjorde det och visade att det finns en ljus framtid, för honom själv och för svensk tennis igen.

– Man är ju glad och lättad, med tanke på hur det varit så måste jag säga att jag rankar den här segern högst i karriären.

Tredje matchen

Matchen var blott hans tredje på ATP-nivå efter axeloperationen förra året, motståndet det näst bästa han kunde få. Och även om Nadal inte alls är samma spelare inomhus som på grus så var det nog bara Södertäljeklacken på läktaren i Kungliga som trodde på nummer 690:e på rankingen mot världstvåan.

Men ”Pim-Pim” kunde knappast fått en bättre start i matchen. I sitt första servegame visade han vad som väntade genom att dundra in fyra ess och bröt dessutom Nadals serve till ledning, 2–1. ”Pim-Pim” visade sedan kyla när han vid ställningen 5–4, och chans att serva hem setet, räddade ett utsatt läge med en breakboll mot sig och i stället kunde ta hem setet på den tredje setbollen.

För Nadal blev det hela något av en mardrömsmatch. Han som älskar att jobba ned sina motståndare från baslinjen genom långa och tunga dueller fick nu ingen som helst rytm i sitt spel.

Vann i tiebreak

I andra set följdes de båda fram till 6–6 och tiebreak. Där gick ”Pim-Pim” upp till ledning, 5–4 och fick chansen att serva hem setet – och matchen.

Ett serveess, hans 17:e i matchen, gav två matchbollar. Det behövdes dock bara en för ”Pim-Pim”. Segern betyder att han spelar kvartsfinal på fredag.

Då väntar en helt annan motståndare i form av Kristof Vliegen, 193 centimeter lång och med serven som ett av främsta vapnen har han i år klättrat till en 35:e plats i världen.

Men oavsett hur det går för ”Pim-Pim” så har turneringen varit över all förväntan för honom.

– Jag är ju i en ny fas i karriären. Det här är en stor utmaning för mig, jag ser fram emot den närmaste tiden, att se vad jag kan göra får någon ”skada” för de andra spelarna på banan.

En hel del har det redan visat sig.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis