Får gå i ledarboll

SPORTBLADET

Linda Wessberg en av tre som gick under par

Hon var en av endast tre som gick under par.

Men Linda Wessberg kunde inte ana att hennes 72-rond skulle räcka ända till ledarboll med Lorena Ochoa när British open i golf avgörs på klassiska St Andrews på söndagen.

– Jag trodde inte ens jag skulle finnas med på leaderboarden, sade en förvånad och glad Linda Wessberg.

Den tredje rundan i British open blev en verklig prövning för damgolfeliten. Den hårda vinden höll Old Course i ett järngrepp och trots strålande solsken kom spelare efter spelare till klubbhuset med svarta siffror i scorekortet.

Bara Linda Wessberg, Maria Hjorth och amerikanskan Stacy Prammanasudh gick under par, alla med 72 slag som betyder ett under par.

Och när kulingpärsen var över fanns tre svenskor med på ledartavlan – Wessberg som ensam tvåa på par med 219 slag totalt, och Hjorth och Annika Sörenstam slaget efter på delad tredjeplats med Jee Young Lee, Sydkorea, och Karine Icher, Frankrike.

Wessberg i ledarboll

Wessbergs lyft från delad 19:e till ensam andraplats innebär att hon går ut i ledarboll med världsettan Lorena Ochoa på fjärde rundan.

– Det ska bli jätteroligt. Det är jäkligt tufft, det gäller att ha flyt, och tålamod, sade Wessberg efter sin starka lördagsrond.

Prognoserna pekar på lika hård blåst då. Ett förhållande som den 27-åriga göteborgskan behärskade mycket väl på lördagen.

– Jag är helt slut. Jag hade pannband där ute, men det bara surrar i huvudet. Man får ha tålamod.

Wessberg är den enda svenska som har vunnit en tourtävling i år, i Frankrike 24 juni, och hon räds ingen inför avgörandet i årets sista major.

– Jag tycker bara det ska bli kul, sade hon. Vi har spelat collegetävlingar tillsammans och vi har gått i samma boll någon gång.

Avståndet till Ochoa är dock hela sex slag och den mexikanska världsettan ser ut att gå mot en promenadseger.

– Så får jag inte tänka. Jag måste spela mitt spel, sade Ochoa som var osäker på om hon hade spelat ihop med Wessberg någon gång.

Ochoa har aldrig vunnit en major, men har aldrig varit så nära som nu. Inte ens blåsten fick henne ur balans och hon kom in på par efter en 73-rond.

– Jag förstod att par i dag skulle vara en väldigt bra rond. Varje gång jag fick birdieläge tänkte jag ”wow!”, sade Ochoa som hade tre birdies och lika många bogeys.

Sörenstam med i täten

Linda Wessbergs rond var faktiskt hennes bästa hittills i St Andrews och innehöll fyra birdies, en bogey och en dubbelbogey, på hål 13.

– Jag hamnade i bunkern, den enda jag varit i under hela veckan, sade hon.

– Och jag var inte så överens med min caddie på elvan (par 3). Jag ville slå en femma på inspelet, han sade en sexa – så slog jag för kort. Men jag räddade par i alla fall.

Annika Sörenstams chanser till en elfte majorsseger är sannolikt borta med vinden. Puttern svek rejält i inledningen och hon gjorde bogey på hål, 2,4 6, och 7, och det blev ytterligare ett över par på hål 16 innan hon fick till sin enda birdie på hålet efter. Och trots 77 slag, fyra över par, är den förra världsettan med i tätstriden med sina 220 slag, ett över par.

– Jag är ändå nöjd med mitt spel i dag. Banan i sig är tuff nog och med den här vinden kan det bli sådana här tvära kast i på ledartavlan, sade Sörenstam.

– Jag försökte vara smart, men när en järnsexa rullar 50 meter och en järnsjua tio – vad gör man?

Maria Hjorth visade upp ett mycket stadigt spel i blåsten, trots bogey på första hålet. Det blev en till, men även tre birdies.

– Jag hade för många treputtar, men den här banan är ju spelbar i sådant här väder också, sade Hjorth.

Så här startar svenskorna

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf