– Henrik kan utmana Tiger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-05

Sportbladets Thomas Tynander: Els tror att Stenson är framtiden – och en berömd hästsvans kan ge honom rätt

Världsettan Tiger Woods fick stryk av Henrik Stenson och nu snackas det i golfvärlden om utmaningen som kan bli det största vi upplevt inom svensk golf.

– Stenson kan vara den spelare vi väntat på ska kunna utmana Tiger, säger Ernie Els.

Med hjälp av en berömd hästsvans kan det faktiskt bli just så.

Dubai Desert Classic är inga märkvärdiga pengar på Europatouren, men i den stora segertrofén finns enormt med prestige och att Henrik Stenson stoppar Tiger Woods från att försvara fjolårets titel, på Emirates Golf Club där han själv är medlem, är förstås stort och värdefullt.

Fem spelare var i ledning sista dagen och Stenson ryckte med birdies på hål 14 och avslutande 18.

Det hjälpte inte att Tiger Woods gick fyra under par sista sex hålen och det hjälpte inte att världsettan har ett självförtroende stort som en öken efter sju raka segrar på USA-touren. Tiger hade lämnat området när champagnen serverades.

Mentalt krävande

I dag smuttar Henrik Stenson på en paraplydrink på Maldiverna, i sällskap av sin Emma. Han gör det som en av världens tio bästa spelare och jag hoppas han själv, och alla vi andra, verkligen förstår innebörden av att han faktiskt på allvar nu är en av de allra, allra främsta. Det krävs mycket för att behålla rankingen bland de tio, inte minst mentalt.

Men hur bra kan Henrik Stenson egentligen bli?

Det finns folk i branschen som tror på både majors och en plats bland de tre bästa på världsrankingen.

Förra måndagen satt Ernie Els, som blev tvåa i går, på ett sponsormöte tillsammans med entreprenörer som bygger Dubai Sport City. En av frågorna till Els var vem han tror är nästa stora stjärna – och Tiger Woods utmanare. Den tidigare världstvåan svarade att Henrik Stenson, Sverige, var framtiden och att Stenson kan vara den spelare som blir det största hotet mot Woods i framtiden. Det är ett spännande uttalande, men inte oväntat. Jag har hört lika mycket förväntan hos amerikanska kollegor.

Det är knappt så man vågar hoppas på en svensk utmanare i jakten på titeln som världens främsta golfare. Men tanken är kittlande och Stenson ser ut att ha både den mentala styrkan och den fysiska längden i sitt golfspel att bli den bästa vi haft inom svensk golf.

Jobbade med Faldo

Det som gör mig mest förväntansfull inför en sommar där Stenson nu ska fokusera på i första hand majors är samarbetet med svenske caddien Fanny Sunesson, golfvärldens mest berömda hästsvans. Fanny bar bagen åt Nick Faldo under åren när han var världsetta och vet hur man hanterar den turbulenta och krävande vardag som upplevs av de allra, allra bästa. När Henrik Stenson i april spelar årets första major, Masters på anrika Augusta National, har han hjälp av en blekingetjej som gör sitt artonde (!) Masters och som faktiskt har vunnit turneringen vid två tillfällen. Den erfarenheten kan vara enormt mycket värd när paret nu förbereder sig.

Jesper Parnevik var rankad åtta i världen 2001. I sommar tror jag bestämt att han passeras som tidernas bäste svensk av Henrik Stenson. Och kanske är det bara början på utmaningen som kan bli det största vi upplevt inom svensk golf.

Se även:

Thomas Tynander

Följ ämnen i artikeln