Svenskt guld i ungdoms-OS i beachvolley

avErik Karlsson

Sverige har säkrat ännu ett guld på ungdoms-OS.

Beachvolleyparet Jonatan Hellvig, 17, och David Åhman, 16, vann finalen mot det nederländska paret med 2–0 i set.

– En helt obeskrivlig känsla och något man har drömt om hela livet, säger David Åhman till SOK:s hemsida.

Det är ingen sport där Sverige skördat några större framgångar på den internationella scenen tidigare. Men nu kan alltså Sverige har något stort på gång i beachvolley.

Duon David Åhman, Iksu, och Jonatan Hellvig, Lidingö, har imponerat när de tagit sig hela vägen fram till ungdoms-OS-final. I semifinalen städade de undan Ungern med överlägsna 21–9, 21–16.

Och finalen, veckans åttonde match, gick lika galant.

Svenskarna vann ett tajt första set mot nederländska duon Matthew Immers och Yorick de Groot med 22–20 och dominerade sedan i andra set som slutade 21–15.

– Jag kan fortfarande inte fatta att vi har vunnit. Obeskrivligt. Vi har kollat på tidigare ungdoms-OS och imponerats av hur bra alla är – och nu har vi vunnit, säger David Åhman, 16.

”Alla vill ta bilder”

Svenskarna var stora publikfavoriter efter att ha bjudit på olika danser efter vunna poäng rakt igenom turneringen.

– Alla vill ta bilder och de hejar på oss. Jag dansar en del under matchen, men det är för att själv inte bli nervös – sedan är det en bonus att publiken gillar det, säger Åhman till SOK:s hemsida.

Guldet är det fjärde svenska efter att Sara Junevik vunnit 50 fjäril, Jonna Malmgren tagit brottningsguld och badmintonspelaren Ashwati Pillai varit delaktig i ett lagguld.

Foto: SOK
ARTIKELN HANDLAR OM

Ungdoms-OS