Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Han riskerade en allvarlig permanent skada

Publicerad:
Uppdaterad:
Anthony Yigit föll mot Ivan Baranchyk.
Foto: Stephen Lew / X02835
Anthony Yigit föll mot Ivan Baranchyk.

Det är så grymt när man har sitt livs chans och inte ges chansen att ta chansen.

Anthony Yigit förlorade utan att förlora (som han själv sa) VM-matchen mot Ivan Baranchyk därför att ett tidigt slag olyckligt slet upp skinnet runt hans vänstra öga.

Att bryta fighten var helt rätt. Yigit riskerade en permanent allvarlig skada som kunnat bli förödande för hans syn och därmed naturligtvis också för hans karriär, men han visade att han är en man för de stora boxningsfighterna.

Baranchyk slog hårdare än Yigit. Det visste vi redan innan matchen. Men träffarna sänkte inte Anthonys kamplust. Yigit tog både slagen och fighten. Kontrade med kombinationer och hög frekvens i slagserierna.

Höll på att få matchen dit han ville

Själv ville Anthony inte diskutera om och men medan han väntade på transport till sjukhuset men mitt jobb är att spekulera och jag tror absolut att utan ögonskadan skulle Anthony Yigit mycket väl ha kunnat vakna upp i dag med ett IBF-bälte runt magen och tjugotalet miljoner kronor på väg in på bankkontot.

För trots att han var enögd höll Yigit på att få matchen precis dit han ville.

Gameplanen var att låta Baranchyk ödsla kraft, tröttna och öppna sig, vilket var på väg att ske. Det är från rond sju och framåt mot den tolfte och sista som många titelmatcher avgörs.

Baranchyks rykte är att han är en knockoutboxare. Hans facit med 63 procents knockoutfrekvens i sina 19 matcher talar för det, men även om han slog hårt stod Yigit emot smällarna och gav igen med snabba serier som sög kraft ur vitryssen.

En underhållande boxare

Anthony Yigit blev stoppad av läkare och domare och blev därmed en förlorare men jag är säker på att han blev en vinnare i boxningspublikens ögon. Alla gillar en fighter som hela tiden bjuder på action.

Yigit är en underhållande boxare som kommer att få fler stora matcher. Det finns många världsmästare för honom att utmana efter att han läkt ut skadan och laddat om batterierna.

Själv säger Anthony att det gäller att dra lärdom av förlusten. Som jag ser det handlar det mer om att se matchen som en bekräftelse på att han är rätt på det i sin satsning och hur han ska boxas.

Yigit blir aldrig en hard hitter som Baranchyk. Slagkraft handlar oftast om en medfödd tajming och inte muskler man drar på sig i gymmet. Yigits boxning är fart, rörelse, snabba händer och snabba fötter. Kvaliteter som kan ta honom hur långt som helst.

Förstår om han är besviken

Cut runt ögonen går aldrig att helt försvara sig emot. Hud slits sönder av snedträffar eller för att boxarnas skallar slås ihop. Sällan av klockrena slag, hur hårda de än är.

Jag förstår om Anthony Yigit är besviken när han sitter på flyget hem till Sverige – när han nu får klartecken av läkare för att flyga igen på grund av risken för att tryckförändringar i kabinen kan skada ögat. Alla toppidrottare hatar att förlora men i det här fallet finns ingen anledning till att gräva ned sig. Bara att bryta ihop och komma igen.

Din tid kommer, Anthony.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN