Superåk av doldisen efter ilskan på start

Gör sitt livs bästa resultat

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Kristoffer Jakobsen har bara tagit världscuppoäng tre gånger i karriären och skulle egentligen inte fått köra slalomen.

Då slog 23-åringen till med sitt livs insats och knäppte SOK på näsan.

– Tur att jag visade att de hade helt fel, säger Jakobsen.

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter har kallat honom ”världens snabbaste hemlighet”. I det första slalomåket fick Kristoffer Jakobsen visa det. 

23-åringen, med startnummer 35, körde i mål som tia – 1,02 efter ledande Henrik Kristoffersen.

– Jag var osäker. Jag hade några missar tyckte jag. Men jag laddade på allt jag kunde, det var inte mer att ta av på ladd. Det betalade ut sig bra. Jag tyckte att jag hade bra båltryck om man säger så. Jag sa att topp tio är målet och utanför topp 15 är jag missnöjd. Nu startar jag samtidigt som dem så nu är förutsättningarna på min sida, sa en strålande glad Jakobsen efter första åket.

Blev sjua

Och det skulle bli bättre. I det andra åket svarade Jakobsen upp till sina egna förväntningar och var i mål 28 hundradelar bakom Michael Matt, men var trots detta nöjd med sin egna insats och skrek ut ett ”såja” i målfållan och sträckte armarna upp mot skyn.

Insatsen räckte till en imponerande sjundeplats för Jakobsen som inför OS aldrig varit bättre än tolva i världscupen.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Jakobsen efter målgång.

Jakobsen var tolva i världscupdebuten i Levi 2016 men sedan dess har det gått tungt. 23-åringen har bara en 25:e plats som resultat den här säsongen, annars har han kört ur eller inte kvalificerat sig för andra åket. 

”Visade att de hade fel”

Men talangen fick ändå chansen i OS som ett komplement i lagtävlingen och efter att landslagsledningen fått som de ville lät SOK även Jakobsen köra storslalom och slalom.

– Jag är hur nöjd som helst med min sjundeplats. Jag var ju egentligen uttagen till team-eventet och när jag är här fick jag köra slalomen. Så sjua på OS kan man inte tycka är så dåligt då.

SOK tänkte inte låta dig köra annat än lagtävlingen.

– Nej, det är väl tur att jag visade då att de hade helt fel då. Det har varit mycket tuffa tankar. Det här betyder extremt mycket. Jag har aldrig haft en placering på ett mästerskap innan.

LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publicerad: