Mejla

Robert Laul

Laul: Träningsmatcher är viktiga – men säger egentligen ingenting

Häckens tränare Peter Gerhardsson tycker att träningsmatcher är den effektivaste träningsformen och försöker därför spela så många som möjligt.
Häckens tränare Peter Gerhardsson tycker att träningsmatcher är den effektivaste träningsformen och försöker därför spela så många som möjligt.

SPORTBLADET

Ja, träningsmatcher är viktiga.

Men tyvärr Åtvidaberg, en försäsongstabell säger egentligen inte ett skit.

Klicka på bilden för större version.

Innan jag utvecklar det där måste vi fundera lite kring själva konceptet ”träningsmatch”. För många spelare oavsett nivå är det den bästa starten på helgen, att skutta upp i gryningen en tidig lördagsmorgon för möta den kyliga vårdagen på en gropig grusplan eller ett hyfsat konstgräs.

För andra, som Patrik Rosengren, 40, i Mjällby, ett nödvändigt ont.

– Det är inte lika glamoröst längre. Det är ett jobb som måste göras, säger ”Bagarn” som är inne på sin 22:a A-lagssäsong.

Det är kanske tur att mittbacksveteranen inte spelar i BK Häcken. Där har tränaren Peter Gerhardsson gjort en poäng av att spela just träningsmatcher. Enligt Gerhardsson är det den effektivaste träningsformen, målsättningen är att hinna med 15 matcher varje försäsong.

Vill utöka till 18 lag

– Spelarna är redan bra tränade när de kommer tillbaka från sina ledigheter och fotbollsmatcher är det roligaste som finns, säger Gerhardsson och tillägger:

– Man pratar om att minska antalet lag i allsvenskan. Varför inte utöka till 18 lag i stället?

Konstgräsets intåg i svensk fotboll har inneburit att det nu kan tränas på bra underlag året runt vilket är en av förklaringarna till den framgångsrika 1992-generation som är på väg att slå igenom med John Guidetti, Oscar Hiljemark och Joel Allansson i spetsen.

Pojkarna har kunnat träna på bra underlag hela sina halvvuxna liv. Men Sverige ligger samtidigt efter många konkurrerande länder när det gäller antalet spelade matcher. I till exempel Spanien är det inte ovanligt att ungdomslagen spelar ett par tre matcher i veckan redan från tidig ålder.

Litar inte på statistiken nu

Gerhardssons linje ligger alltså i tiden.

Men vad betyder resultaten?

Tja, det går förstås att studera de träningsmatchtabeller som sammanställs här intill och konstatera både det och det andra. Som att blivande SM-guldvinnarna oftast placerar sig högt även under försäsongen. Eller att försäsongsvinnaren aldrig åkt ur.

Grattis ”Åtvid”, alltså (om de behåller förstaplatsen)?

Nä, jag litar inte alls på statistiken i det här fallet.

I allsvenskan väljer tränarna att starta med bästa lagen i varje match. Under försäsongen testas och provas och experimenteras hej vilt mot motstånd som dels kan vara på en lägre nivå, dels på en högre.

Åtvidaberg har exempelvis tagit ”sex poäng” mot IFK Värnamo och Motala medan regerande mästarna Helsingborgs IF ”nollats” av Wisła Kraków och Dinamo Zagreb.

Å ena sidan är det en fördel att bygga en vinnarkultur och höja självförtroendet, å andra sidan är det utvecklande att öka medvetandenivån genom att mäta sig mot bättre motstånd även om det innebär förlust.

Båda vägarna kan leda till framgång men den samlade slutsatsen fick ni redan i ingressen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Av: 

Robert Laul

Publisert: