BANDY (NÄST) HETAST I VINTER

avSportbladet.se

SPORTBLADET

Hur korar man Sveriges hetaste vinterlagidrott efter hockeyn? Vi tänkte skicka ner Magnus Muhrén, Rudy Mbemba, Mika Koho- nen och Kristian Bliznac i en grusgrop och låta dem göra upp, men det kändes orättvist mot innebandykillen. I stället lät vi våra experter skrävla fritt om sin sport. Med hälften av skrytet bortrensat fanns ändå en klar vinnare.

BANDY

Stjärnor

Den som ser elitseriebandy utomhus riskerar inte att drabbas av svetsblänk. Åtminstone inte så här tidigt på säsongen. Spelare som Daniel Berlin, Per Hellmyrs, Patrik Nilsson, Daniel Andersson, Magnus Muhrén och Andreas Eskhult är aldrig bättre än isarna de spelar på.

Showen

Det är på isen det händer, och där händer det mycket under 90 minuter. Bandy är inte bara världens snabbaste lagsport, utan förmodligen också den vackraste.

Historik

Sverige har haft en liga värd namnet sedan 1907. Det var då, om någon råkar ha glömt det, IFK Uppsala slog IFK Gävle med 4-1 i den första historiska SM-finalen. I dag har både Stockholm och Göteborg lag i högsta serien, men bandyn har alltid haft starkast fäste på mindre orter.

Starkaste fästen

Den som vill se ett derby drar förslagsvis åt Hälsingland. Edsbyn, Bollnäs och Söderhamn har lag i högsta

serien. Dessutom fortsätter Ljusdal sin satsning mot elitserien.

Snackisen

Det pratas mer om hallar än spelare i den här sporten. Alla klubbar vill ha tak över huvudet för att utveckla den sport de älskar. Milda tider, vad vädergudarna har ställt till det.

Hetaste laget

Bandyn har många traditioner, som att nykomlingar bara ska upp och vända i högsta serien. Kaxiga Kalix glömde det, och följde upp förnedringen av Tillberga (8–0) med segrar mot Sirius och Vänersborg.

Tv-bevakning

TV4, med Per Fosshaug som expertkommentator, har tagit över sändningarna från SVT. 25–30 matcher per säsong kommer att direktsändas under de tre kommande vintrarna.

Internationell status

Världens bästa bandy spelas i Ryssland. Exporter som Daniel Mossberg, Andreas Bergwall och Johan Esplund kan berätta mer om det. Där, och bara där, kan spelarna tjäna pengar på sin sport. Sverige kommer på andra plats i ligarankingen, men det är en klen tröst för därefter kommer ingenting och sedan ingenting.

Publiksnitt

Förra säsongen sågs matcherna i elitserien av i genomsnitt 1 358 personer. Den siffran har, trots tv-satsningen, stigit till 1 587.

TOTALT: 20

Plusjury: Sportbladet

Sportbladets expert: Stefan Holm

BASKET

Stjärnor

Det finns flera svenska och isländska landslagsstjärnor att spana in. Starkast lyser Rudy Mbemba. Det han inte kan göra med en basketboll är knappast värt att kunna. AmerikanernaJohnell Smith, Brandon McKnight och Andrew Mitchell kan sänka vilket lag som helst i sömnen.

Showen

Några cheerleaders här och där. Men fokusera blicken på planen. Den finns dunkar, blockar och trepoängare som får en att häpna även i svenska basketligan. Faktum är att kvalitén på ligan är bättre än på länge och matcherna blir sällan tråkiga.

Historia

1954 spelades första SM-serien med KFUM Söder som segrare.

1992 ersattes dåvarande Elitserien med Basketligan och seriesystemet gjordes om. Ligan stängdes och det ställdes krav på god ekonomi för uppflyttning. Omgörningen var ett stort steg och tog ligan till en ny nivå. Namnet, och antalet lag, har varierat under åren men nu består Basketligan herr (nytt namn inför den här säsongen) av tio lag. Basketen har växt sig stark i norr, men två Stockholmslag och giganten Norrköping Dolphins är med i konkurrensen.

Starkaste fästen

Luleå, Sundsvall, Stockholm och Norrköping.

Snackisen

Förutom Urule Igbavboas hår, jämnheten. Alla slår alla (förutom Eco Örebro, de slår inga). Att tippa finallag känns knepigare än på länge.

Hetaste laget

Det var inte många som nämnde Borås Basket i förhandssnacket. Men firma Palm/ McKnight/Krayem har skämt bort Boråspubliken med poängfest i varje match och tagit laget till nya höjder. Just nu innebär det en andraplats i serien, på samma poäng som ledarenoch guldfavoriten Norrköping Dolphins.Frågan är bara om Borås orkar hela vägen.

TV-bevakning

Viasat har ägt rättigheterna de tre senaste åren och levererat högklassiga sändningar med intervjuer och expertanalyser en gång i veckan. Men avtalet förnyades inte inför säsongen och ingen har tagit över bollen.
Det finns förhoppningar om att delar av slutspelet ska kunnas ses i tv-rutan, men i dagsläget är inget klart. Så länge får basketpubliken nöja sig med några halvdana webb-tv-sändningar. Definitivt ett nerköp.

Internationell status

Att fjolårets MVP Alex Wesby hamnade i Holland och landslagscentern Joakim Kjellbom i Georgien kan väl knappast ses som något styrkebesked. Norrköping Dolphins gav dock Sverige en liten prick på Europas basketkarta efter sina framgångar i EuroChallenge. Avståndet må ha krympt, men vi snackar fortfarande mil.

Och då har vi inte ens börjat prata NBA.

Publiksnitt

I fjol sågs matcherna av 963 personer i snitt, men då är slutspelet inräknat. Siffran hittills i grundserien ligger på 996 per match.

TOTALT: 13

Plusjury: Sportbladet

Sportbladets Malin Wahlberg.

Sportbladets expert: Malin Wahlberg

HANDBOLL

Stjärnor

Magnus Wislander... Nej, men landets bästa spelar utomlands. Vi hittar emellertid minst två EM-spelare, Mattias Zachrisson och Andreas Nilsson, och flera meriterade hemvändare som Fredrik Larsson och Sebastian Seifert i elitserien. Och de utländska nyckelspelarna blir allt fler: Lars Möller Madsen, Joakim Hykkerud och Zoran Roganvoic är några.

Showen

Mycket ojämn kvalitet. Från fattiga tillställningar i huvudstaden till mer eller mindre events där det är veckans höjdpunkt i stan i en toppmodern arena (Kristianstad) eller mindre modern (Eskilstuna och Ystad). Men handbollen är lite för konservativ (ännu) för att ta poäng här i fråga om show.

Historik

Elitserien har spelats sedan 1934 och är en klassisk idrott i södra Sverige, där hittar vi också de starkaste handbollsfästena. Men samtidigt finns det inget lag i dagens serie norr om Stockholm.

Starkaste fästen

Ystad, Kristianstad, Lund (två klubbar), Eskilstuna och Alingsås.

Snackisen

Schizofrena ligan. Det har varit en liten trend senaste åren att serien blir allt jämnare. I höst har denna tendens slagit alla rekord. Alla slår alla.

Hetaste laget

Guif från handbollsfästet Eskilstuna. Leder serien, drar fullt i Sporthallen och har några av ligans mest sevärda profiler i Mattias Zachrisson, Robin Andersson och Mathias Tholin.

Tv-bevakning

Det har aldrig visats så mycket elitseriehandboll som i år. Handbollen tar också plats i SVT:s Vinterstudion i vinter. Vid sidan av ång-tv sänds också flera matcher i webb-tv med proffsig produktion.

Internationell status

Bundesliga är störst och därefter följer Spanien. Danska, polska, franska, ungerska, ryska, Balkanligan är också före elitserien, som kommer nia-tia någonstans i Europa/världen. Men man tappar i varje fall inte på den rankningen.

Publiksnitt

Efter en uppgång i flera år har det varit en nedgång hittills i år: 1 275 mot 1 390 i fjol i grundserien.

TOTALT: 18

Plusjury: Sportbladet

Sportbladets expert: Johan Flinck

INNEBANDY

Stjärnor

Hej alla sportvänner. Låt mig berätta om två duktiga finländare som heter Kohonen och Öhm... äh, jag orkar inte. Inte när det finns 22-åringar. Faluns Alexander Carlström (19 poäng på hela fjolårssäsongen, nu 21 poäng på åtta matcher) och Rasmus Enström (snittar tre poäng per match) petades från VM, men imponerar nu i landslaget.Fast ingen av dem är bättre än världens bästa back. Han heter Rasmus Sundstedt, är sannolikt klonad ur ex-storspelaren Henrik Quists DNA och toppar poängligan.

Showen

Målmässigt och publikt är det som i fjol, och av vad jag har hört skallrar det inte mer i hallväggarna i höst heller. Men så bor jag i Stockholm också. Rent generellt är det bäst tryck i mellanstäderna, som Uppsala, Umeå och Varberg.

Historik 

Det är inte åren som räknas, utan vad som hänt under dem. Innebandyn fick sin högstaserie 1995/96 och har sedan dess växt till Sveriges näst största sport utövarmässigt. På 2000-talet har sporten spritts över fyra världsdelar och fått IOC-recognition, alltså närmat sig OS. Och i år är bollen orange.

Starkaste fästen

Umeå, Varberg och Uppsala.

Snackisen

Hej alla farsor och morsor och skeptiker, glöm inte vår underbara sport, men ska ni se den får ni åka till hallarna. För att trots att varje år är ett steg närmare OS, struntar TV4 i stort sett helt i att sända matcher under hösten.

Hetaste laget

Täby är offensivast, leder serien och har sin trio: den bäste (Sundstedt), den vildaste (Karlsson) och den mest poetiske (Bron Sundbom).

Internationell status

Visst har landslaget tappat, men svenska lag har vunnit Europacupen fem år i rad. Vi är idoler för en hel (men inte så stor) värld. Någonstans i ett fönster tittar en kanadensare eller en singaporian ut och blir blankögd när han drömmer sig hit.

Tv-bevakning

På upptaktsträffen skröt man om att Svenska spel minsann skulle nätsända matcher under hösten. Det var ett sätt att sminka över det uppenbara: Trots avtalet sänder TV4 bara fyra matcher i höst. Kanalen tycker inte det är tillräckligt givande. Till våren och slutspelet ökar fyran till 21 matcher, men man landar ändå under fjolårets 35 sända matcher.

Publiksnitt

945 i fjol, nu 933.

TOTALT: 17

Plusjury: Sportbladet

Sportbladets expert: Kristoffer Bergström