”Festivalen behövs för att lyfta och boosta det här temat”

avAdam Borg

SPORTBLADET

För tredje året i rad anordnas parasportfestivalen i Ängelholm.

En festival som arrangeras för att lyfta barn och ungdomar med funktionshinder.

– Att bara få se alla ungdomar som kommer hit och har kul på festivalen, det gör det värt varenda natt man legat sömnlös, säger Pelle Sköldbäck som är en av eldsjälarna bakom festivalen.

1 av 10

För sex år sedan tilldelades Pelle Sköldbäck, 54, Aftonbladets pris som årets eldsjäl. Samma år startade han organisationen Alla Kan, en parasportidrottsförening som med idrotten som hjälp vill motverka utanförskap.

För tre år sedan fick Pelle Sköldbäck idén om att anordna en parasportfestival. Något som aldrig tidigare funnits i Sverige.

– Idén kom just för att ungdomar med funktionshinder inte har haft någon festival där de får visa upp sig. Tanken med det hela är att de ska få chansen att blomma ut och även kunna visa andra hur man gör de här dagarna. Vi vill ge barnen och ungdomarna en boost, säger Sköldbäck.

Festivalen blev en succé och lockade runt 500 personer. Till helgen anordnas festivalen för tredje året i rad.

– Det kommer anordnas aktiviteter som rullstolsbasket, rugby och hinderbanor med mera. Sedan kommer också politiker och företag för att möta varandra i olika parasporter. Dessutom bjuds det på musik och idrottare som tävlat i paralympics är på plats som ambassadörer.

I fjol flyttade festivalen till stortorget i Ängelholm. Då dök det upp runt 1500–2000 personer. En siffra som väntas öka ytterligare i år.

– Jag tror att det kan komma runt 3000 personer i år. Helt fantastiskt att det går att fixa. Den här festivalen behövs för att lyfta och boosta det här temat.

Ungdomar med funktionsnedsättning kommer från hela landet för att delta i festivalen. Till i år anordnas även ett parasportläger samtidigt vilket ger ännu fler barn chansen att delta.

För att få allt att gå runt har Pelle Strömbäck, tillsammans med Andreas Söderqvist, jobbat nästintill dygnet runt det senaste halvåret.

– Det är vi två som har arbetat med detta dygnet runt i ett halvår. Allt från att skapa förutsättningar till att få sponsorer, boka artister och rullstolar. Totalt har vi samlat in 400 000 kronor för att kunna genomföra festivalen som är gratis för alla.

”Värt varenda natt man legat sömnlös”

Pelle Sköldbäck sitter själv i rullstol efter en olycka i ung ålder. Han menar att han det är värt allt slit för att anordna festivalen när den väl drar igång.

– Att bara få se alla ungdomar som kommer hit och har kul på festivalen, det gör det värt varenda natt man legat sömnlös.

– Bara att ungdomarna får komma hit under några dagar och byta erfarenheter med folk i samma situation, det tror jag är jätteviktigt.

Parasportfestivalen anordnas på stortorget i Ängelholm den 13–14 juli.

Svenska Hjältars jury: Därför behöver världen fler hjältar 01:42

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM