”Målet är att försöka vinna”

Andreas Jonsson siktar högt inför VM-deltävlingen i Hallstavik

Andreas Jonsson, 37.
Andreas Jonsson, 37.

Andreas Jonsson var 13 år när han sladdade runt speedwaybanan i Hallstavik för första gången.

Ett kvarts sekel senare återvänder han för att förverkliga en dröm.

– Det känns väldigt speciellt, säger 37-åringen inför lördagens VM-deltävling.

Fredrik Lindgren skuggar Tai Woffinden i VM-tabellen men när Grand Prix-cirkusen intar HZ Bygg arena finns det anledning att hålla ögonen på en annan svensk.

Andreas Jonsson, bygdens store son, fick som väntat ett wild card till tävlingen och om någon hittar runt ovalen i Hallstavik så är det han.

– Det ska bli häftigt att få vara med. Jag har kört många VM-deltävlingar tidigare men att få göra det på hemmaplan... Jag körde mina första varv i Hallstavik och är uppvuxen där. Det känns väldigt speciellt. Målet är att försöka vinna den här VM-deltävlingen. En pallplats vore kul, att stå högst upp vore oerhört kul. Det är det siktet är inställt på och chansen finns även om det är jättetuff konkurrens, säger Andreas Jonsson.

Började köra som 13-åring

Han har tidigare berättat hur karriären tog fart, att hans mor dejtade rospiggen Einar Kyllingstads mekaniker, som undrade om 13-åringen ville testa speedway.

Andreas, som ägnade sig åt fotboll, ishockey och motocross, tvekade inte en sekund och har aldrig ångrat sig.

– Det var grymt kul. Lukten. Känslan. Allting. Sporten fastnade i själen och det funkade direkt, berättade han i en intervju i Sportbladets speedwaybibel.

37-åringen – som är en av svensk speedways verkliga giganter –  har blivit junior- och flerfaldig lagvärldsmästare, kom 2011 på andra plats i Grand Prix-serien och har samlat på sig inte mindre än sju individuella SM-guld.

”Vill verkligen prestera”

Rospiggarnas rutinerade lagkapten trodde att han upplevt det mesta som speedwayförare, men under lördagskvällen ska han samla på sig fler oförglömliga minnesbilder.

– Jag är nog den som har kört flest varv på banan och alla vänner och bekanta kommer att vara där. Det är verkligen hemmaplan och jag vill verkligen prestera, säger Andreas Jonsson.

Andreas Jonsson siktar på seger i Hallstavik.
Andreas Jonsson siktar på seger i Hallstavik.

Han åkte ur Grand Prix-serien 2016 och hade som mål att kvala in till nästa års världsmästerskap, men den resan slutade i Lonigo i maj. Andreas blev sexa i det inledande VM-kvalet och tog sig inte vidare till Grand Prix Challenge, där Antonio Lindbäck är det enda blågula hoppet.

– Jag är rätt besviken över att jag inte klarade av det i Italien. Jag kände mig extremt snabb men kvalade ändå inte vidare. För tillfället är jag inte tillräckligt bra för att vara med i VM-serien och det är inte kul att åka VM utan att hålla VM-status, men banan i Hallsta kan jag.

Hur har det varit att följa Fredrik Lindgrens framfart i VM-serien?

– Det har varit riktigt kul. Det känns som att det är på tiden att en svensk är med där uppe. Fredrik har presterat bra i Hallstavik de senaste åren, så det kan bli en rolig tävling, säger Andreas Jonsson.

Den andra VM-deltävlingen på svensk mark avgörs i Målilla den 11 augusti.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.