Ekström vs Ekblom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-20

Så gick de från fiender till vänner

Kompisarna Mattias Ekström och Fredrik Ekblom. På axlarna sitter Herman och Wilhelm Ekblom.

Två serier, två mästare – och en mycket nära vänskap.

– Fredrik Ekblom är som en storebror för mig, säger Mattias Ekström.

Under tre år var Mattias Ekström och Fredrik Ekblom bittra konkurrenter inom STCC, sedan flyttade Ekström till det tyska standardvagnsmästerskapt DTM och plötsligt utvecklades en mycket speciell vänskap.

”Var min ärkerival”

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli kompis med Freddan, han var min ärkerival, nej fy, säger DTM-mästaren Mattias Ekström med ett skratt.

– Men kring 2003 hände något, vi började åka jetski tillsammans, vi körde 24-timmars på Nürburgring ihop och då märkte jag att han är en riktigt bra kis.

Så bra att deras vänskap är tajt, trots att den ene bor i Schweiz och den andre i Örebro och trots att den ena tävlar i Skandinavien och den andre har hela Europa som arbetsfält.

– När vi körde ihop var det inte många goda ord som jag fällde om Mattias, men nu är han en av mina allra bästa vänner, säger STCC-kungen Fredrik Ekblom som precis som Mattias Ekström har som målsättning att försvara sin titel.

Hörs efter loppen

De snackas vid någon gång i veckan, hörs av efter loppen, passar på att kolla in varandras tävlingar när tillfälle ges och kör gärna snöskoter eller jetski tillsammans på lediga dagar.

– Mattias var med och firade min titel i höstas och han hälsar gärna på i depån.

Mattias Ekström imponerade under sin premiär på Hockenheim, direkt efteråt ringde han till Fredrik Ekblom och utmanade honom inför hans premiär på Ring Knutstorp i helgen.

Samma dag och samma tid kör Mattias Ekström sitt andra lopp för säsongen i Oschersleben.

–Mattias kommer att köra hem sin tredje DTM-titel, det är jag övertygad om, säger Fredrik Ekblom som enligt kompisen Ekström blir årets STCC-mästare.

”Gör aldrig misstag”

– Han kör i mål i flest race, är snabb, har en hög lägstanivå och han är en jobbig konkurrent eftersom han aldrig gör några misstag, säger Mattias Ekström.

– Vi peppar varandra, snackas vid efter tester och har jag snabbaste tiden så är det upp till honom att svara och tvärt om.

I fjol gav det två mästartitlar – det kan det bli i år igen.

Följ ämnen i artikeln