Scolari måste ha varit nöjd

SPORTBLADET

– men visade det på ett lite udda sätt

MANCHESTER. Det var som att se en

galen Gene Hackman i nån gangsterfilm.

Luis Felipe Scolari (visst är han lik Hackman?) viftade med armarna, slog sig för pannan, vrålskällde på spelarna och såg MORDISK ut på tränarbänken.

Hans pojkar vann med 4–0.

Man undrar ju vad som händer den dan Chelsea förlorar.

Det kan i och för sig dröja länge. Väldigt länge.

Den blå elefanten dansade in i Premier League utan att sätta en fot fel i? går, FA-cupvinnaren Portsmouth l-e-k-t-e-s bort på Stamford Bridge i en imponerande uppvisning av Chelseas stjärngalleri.

Scolari måste naturligtvis ha varit supernöjd. Men han hade ett lite udda sätt att

visa det på.

”Jag vill att Chelsea ska spela som

Brasilien”, påstås han ha sagt enligt de engelska tidningarna.

Är det alltså vad det handlar om?

Ägaren Roman Abramovichs krav på ”sexy football”?

Nog tyckte jag det var ett offensivare, fantasifullare och mer flärdfritt Chelsea än i fjol, det var rätt många hängslen och svångremmar som lämnats kvar i omklädningsrummet, och det sjukt starka mittfältet tog risker framåt som borde belönats med...tja, ett par, tre mål till.

Men hur höga krav får man ha? Inte tror väl Big Phil Scolari att Chelsea ska kunna gå igenom Premier Leagues 38 omgångar och spela cirkus-fotboll – och samtidigt vara effektivt?

Scolari må ha varit tränare för 14 klubbar i sex olika länder, men han har aldrig upplevt Blackburn borta en svinkall tisdagkväll i januari. Han kommer, precis som Sven-Göran Eriksson, att få lära sig hur överjävligt tuff den här ligan kan vara.

Den som vill vinna titeln måste kunna konsten att ”vinna fult” (det fattade Mourinho), sen får Abramovich drömma hur mycket han vill om att göra Chelsea till världens charmigaste lag.

Scolaris prat om brassefotboll kan alltså tyckas orimligt och sätta spelarna under grym press. Jag menar...om man skäller och skriker under en 4–0-show mot Portsmouth? Är det inte att gapa efter för mycket på en och samma gång?

Viktor Tichonov-fasoner, faktiskt.

Å andra sidan var den mannen rätt framgångsrik.

Nå, så långt allt gott och väl. Jag kan inte direkt påstå att jag ångrar mitt tips med Chelsea som ligasegrare efter den här premiären.

Bosingwa imponerade

Nyförvärven var lysande. Mittfältaren

Deco sköt 4–0 och fick priset som Matchens Man av Sky Sports, men jag var nog mer

imponerad av hans portugisiske landsman Bosingwa på högerbacken. Den där fyrbackslinjen ser ruggigt komplett ut nu.

Sen kan man ju bara tillägga att spelare som Essien, Drogba, Alex, Bridge, Kalou och Sjevtjenko satt vid sidan av...och att Ballack utgick skadad efter 37 minuter.

Och regerande mästarna Manchester United?

Nja, 1–1 hemma mot Newcastle var förstås en missräkning. Men jag tänker inte göra misstaget att börja babbla om ”två tappade poäng i toppstriden” efter en ynka match. Herregud!

Sir Alex hade en skadelista längre än de där åttamans-roddbåtarna som BBC plågar mig med i OS-sändningarna varje dag (jag har fortfarande inte sett en svensk i tv från Peking, det är bara rodd och velodromcykel, fruktansvärt oförskämt av BBC i ett land med så många utlänningar).

Till detta kunde läggas Carlos Tevez privata familjeproblem som tvingade hem honom till Argentina före matchen i går.

Sir Alex kastade alltså in relativt okända United-storheter som Campbell, Possebon och en av da Silva-tvillingarna, Rafael, i hetluften direkt. De kommer inte att platsa senare när superstjärnorna återvänder, det fattar ni.

Den nygifte Wayne Rooney var grinig och frustrerad matchen igenom. Det behöver inte ha nåt samband. Legendaren Ryan Giggs spelar på övertid, jag tror det handlar om sentimentalitet och gamla meriter här. Han var emellertid helt okej innan han försvann med en ljumskskada efter en timme. Vad allt handlar om är ändå avsaknaden av Cristiano Ronaldo.

United är inte samma segermaskin utan honom, inte samma oberäkneliga, snabbt attackerande superlag.

Vad som gäller för United nu är att inte tappa för många poäng till Chelsea innan

Ronaldo är tillbaka framåt oktober.

Gårdagens man?

Gabriel Agbonlahor, givetvis. Aston Villa-mannen gjorde tre mål på sju minuter (!) i 4–2-segern mot Manchester City.

Nu när Villa fått behålla Gareth Barry ser gänget ut som top-six.

City?

Inget försvar närvarande i?går. Inga anfallare. Inga pengar på den thailändska banken. Svennis efterträdare Mark Hughes kan ha gjort sitt livs största misstag. Och Tok-Thaksin får snart sälja Rolls-Roycen.

ARTIKELN HANDLAR OM