Friidrott

Kenyan vann Stockholm Marathon

”Jag är mycket glad”

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Willy Korir.

Kenyanen Willy Korir vann Stockholm Marathon. Han hade ledningen den sista milen och gick i mål på tiden 2.16.3.

Philip Bandawe skulle ta tredje raka segern i Stockholm Marathon. Men blev bara fyra.

Said Regragui blev nia. Men tog tredje segern.

– Det här var mitt tredje SM-guld i maraton, förklarade 34-åringen.

Ingen herrlöpare har vunnit Stockholm Marathon tre gånger i rad. Zimbabwiern Philip hade chansen och låg väl med fram till 20 kilometer. Men sedan tappade han när kenyanerna satte fart.

Ont i höften

– Jag fick ont i höften och kunde inte hänga på, sade en besviken Bandawe som var dryga fyra minuter efter segraren Willy Korir som vann på 2.16,03. Hela pallen bestod av kenyaner med Bernard Mutai och Paul Kipkemoi två respektive trea, dryga tre minuter bakom den överlägsne segraren.

En som också hängde med bra i ett varv var Said Regragui. Hässelbylöparen som kom från Marocko för åtta år sedan var trea totalt redan 2003 vilket gav honom hans första SM-guld. Halvvägs in i lördagens tävling var han bara 23 sekunder efter tätgruppen. På det andra gick det dock tyngre.

– Det var jobbigt i dag, riktigt varmt. Men jag måste berömma arrangörerna för all dricka man fick, sade Said Regragui som enkelt sprang hem SM-guldet trots att han tröttnade mot slutet.

Nio minuter efter

I mål var han drygt nio minuter efter Korir med tiden 2.25.25.

– Tiden är egentligen inte så bra men i det här vädret så är den bra, sade Regragui som tränat i Marocko i flera månader.

Kristoffer Österlund var elva i mål och tog SM-silvret medan bronset gick till de två senaste årens SM-vinnare Kent Claesson som slutade 14:e totalt.

– Oj, vad mina ben blev trötta i år, sade Claesson, 37, som haft problem med skador under våren och som är osäker över framtiden som löpare.

– Nu ska jag ta helt ledigt i sommar. Sen får vi se om det blir en fortsättning på karriären.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott