”En risk att han skadar andra”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Förbundet gör allt för att stoppa ”Blade runner” i OS

Oscar Pistorius.

Alla skulle vilja se Oscar Pistorius – eller ”Blade runner” som han kallas – i OS.

Alla utom det Internationella Friidrottsförbundet, IAAF.

– Vi hoppas att han inte blir uttagen av säkerhetsmässiga skäl, lyder det senaste utspelet av Pierre Weiss, IAAF:s generalsekreterare.

Sydafrikanske Oscar ”Blade Runner” Pistorius – som springer på två proteser efter att ha fått båda benen amputerade – jagar en plats i OS.

Risk för skador

Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, som motarbetat Pistorius sedan han uttryckt önskemål om att delta i OS försöker, in i det sista, göra allt för att stoppa sydafrikanen.

Pistorius är i dagsläget inte kvalificerad till OS men skulle rent teoretiskt kunna delta om han tas ut till Sydafrikas stafettlag som redan har klarat kvalgränsen.

Nu ”varnar” IAAF för ett sådant beslut.

– Det finns en risk att han eller hans kokurrenter trillar och skadar sig, speciellt i en stafett, säger generalsekreteraren Pierre Weiss.

– Sydafrika är kvalificerat till den långa stafetten i OS utan Pistorius. Men han kan likväl bli uttagen i laget, det är ledarna som bestämmer, men vi hoppas att de inte tar med honom av säkerhetsmässiga orsaker, säger Weiss.

Jagar OS-plats

Så sent som i januari sa IAAF nej till ”Blade Runners” krav på att få delta med icke-handikappade i OS men nej blev ja när en skiljedomstol gick in och rev upp IAAF:s beslut.

Redan i kväll gör Pistorius ett nytt försök att klara OS-kvalgränsen på 400 meter.

Följ ämnen i artikeln