Sjöström tog EM-silver

avSimon Bank

KÖPENHAMN. Att missa i en semifinal är en sak, att möta världseliten i en final något helt annat.

Sarah Sjöström tog silver på 100 meter frisim, men var uppgiven efteråt.

– Fan, jag kan inte göra någonting rätt i den här tävlingen, suckar hon.

Foto: SVT

Fem stycken OS-mästare i en bassäng, och en retlig torsdagsmiss att ta revansch för. Sarah Sjöström inledde fredagsfinalerna med en hel del jobb att göra.

Hon hade fått chansen att vila under morgonpasset, inför en av de hårdaste uppgifterna hon kommer att ha under EM. Senare under kvällen väntar även finalerna på 100 meter medley och lagkappen 4x50 meter frisim.

Och det började med en riktigt, riktigt häftig tvekamp.

Sarah öppnade på 24,63 över första femtio meterna (en dryg tiondel långsammare än när hon slog svenskt rekord i Eindhoven i somras), men avslutade halvdant fram till 51,03.

”Var på helt fel sida”

I princip hela loppet handlade det bara om två simmare. Nederländernas Ranomi Kromowidjojo, och Sarah Sjöström. De låg sida vid sida, med femton-tjugo meter kvar såg det ut som att svenskan hade loppet i handen.

Tyvärr trodde hon det själv också.

– Jag hade kunnat simma snabbare, men jag var på helt fel sida av bassängen. Jag trodde att jag hade ledningen, jag såg inte Ranomi och trodde att jag vann, säger Sarah Sjöström.

Hon var mer frustrerad än förbannad när hon kom upp efter loppet. Hon kom till EM för att simma en bonustävling efter ett ofattbart framgångsrikt år, men när hon väl kom hit verkar inte huvudet riktigt ha följt med.

”Jag skiter i vilket imorgon”

– Jag är inte nöjd. Jag vill vinna när jag simmar hundra frisim. Fan, jag kan inte göra någonting rätt i den här tävlingen, ingenting funkar. Jag kan simma snabbare än sådär, jag ska kunna göra under 50 sekunder, det har jag kapacitet till, säger hon.

– Men det funkar inte här, tyvärr. Jag tror att musten är… borta. Jag kände mig redan klar med året när jag kom hit. Det finns liksom ingen extra motor mot slutet.

Om inte motorn spinner igång återstår det att se hur Sarah funderar kring resten av EM. Det har inte börjat som hon tänkt sig, det kanske inte slutar som det var planerat.

– Men, men, säger hon. Life goes on. Det här är bara simning, så jag skiter i vilket imorgon.

Till SVT sa Sjöström direkt efter loppet:

– Inte bra. Fan. Jag hade kunnat göra det bättre. Jag gör återige misstag, jag kan inte göra något rätt på den här tävlingen. Jag vet inte vad som inte klaffar, jag har ingen jävla aning, säger Sjöström i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM