Tumult vid schack-VM: ”Du kan dra åt...”

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Carlsens, 27, möte med Ernesto Inarkiev i schack-VM fick ett tumultartat slut.

Motståndaren tilldömdes först segern – men huvuddomaren ändrade beslutet och efter tjafs knep norrmannen vinsten.

– Jag har nog aldrig varit med om det här på toppnivå, säger Jesper Hall, Riksinstruktör på Sveriges Schackförbund.

Foto: Pontus Hˆˆk / TT NYHETSBYR≈N

Schack-VM pågår för fullt i Riyadh, Saudiarabien. En av deltagarna är den regerande mästaren Magnus Carlsen.

Öppningsmatchen mot Ernesto Inarkiev skapade dels stor förvirring och dessutom en hel del tjafs. Ryssen krävde först segern, och fick den, eftersom han påpekat att Carlsen gjort ett otillåtet drag. Reglerna säger att den första som upptäcker ett olovligt drag tilldöms segern.

Det fick Carlsen att gå i taket.

– Vad var det du gjorde? frågade en tydligt irriterad Magnus Carlsen domaren, enligt NRK.

– Om du inte ser det så kan du dra på helvete.

Omprövade beslutet

Problemet i hela den här historien är att det var Inarkiev som inledde med att göra ett olovligt drag när han hotade Carlsens kung med sin springare i stället för att undvika att själv stå i schack, något som inte är tillåtet. Detta upptäckte dock inte Carlsen omedelbart.

Efter några minuters avbrott byttes norrmannens sura min ut mot en betydligt gladare. Då hade huvuddomaren Panagiotis Nikolopoulos plötsligt bestämt att beslutet skulle omprövas.

När det sedan meddelades att matchen skulle spelas vidare vägrade Inarkiev att gå med på detta. En leende Magnus Carlsen tilldömdes därmed segern.

”Väldigt ovanligt”

– Jag tycker att det är helt otroligt att något sånt här kan ske på toppnivå. De kom fram till rätt beslut – att partiet skulle fortsätta med de sekunderna som var kvar, säger norske schackdomaren Otto Milvang till VG.

– Det är väldigt konstigt att det kan hända. Jag kan inte förklara det. Jag tycker det är konstigt att huvuddomaren inte förstod detta tidigare, han måste ha förstått detta redan i den första omgången.

Att sådant här sker är ytterst ovanligt menar Milvang.

– Man kan undra om Magnus motståndare gjorde ett otillåtet drag för att provocera fram detta. I så fall är det osportsligt men Magnus kommer att vinna detta. Jag tror inte att det kommer ha så stor betydelse i slutändan.

Inarkiev har lämnat in en protest men Carlsen räknar kallt med att den kommer avslås.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Schack