Experten: Det är en långsökt förklaring

avPatrik Brenning

Solbränna, lokalt apotek och förbjuden substans – här är norska förklaringen till Johaugs dopning

En stark sol, ett läppsår och ett ödesdigert besök på ett italienskt apotek.

Här är norska skidförbundets egen förklaring till Therese Johaugs positiva dopningsprov.

– Jag tycker det är orättvist även om jag självklart är medveten om ansvaret jag själv har för mediciner jag använder, säger Johaug i ett uttalande.

Foto: Nrk

Här är såret, uppvisat i ett av NRK:s tv-klipp, som Therese Johaug menar förklarar hennes positiva dopningsdom. Under ett träningsläger i Italien i slutet av augusti brände 28-åringen sin läpp i solen.

”En långsökt förklaring”

Landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen köpte då krämen Trofodermin på ett lokalt apotek i Italien och gav den till Johaug på kvällen den 4 september, skriver norska skidförbundet. Från den 4 till den 15 september använde 28-åringen krämen för att behandla sitt läppsår innan hon den 16 september blev inkallad till ett oannonserat dopningstest utom tävlan.

Johaug ska ha konsulterat med läkarna innan hon började använda medicinen och fick då bekräftat att den inte innehöll några förbjudna substanser. Ett stort misstag då krämen bland annat innehåller den anabola steroiden clostebol.

– Det är en långsökt förklaring men det är inte omöjligt. Labben nuförtiden är så pass bra att de i teorin kan hitta så små mängder som man fått i sig via ett läppbalsam, säger riksidrottsförbundets antidopningsexpert Åke Andrén-Sandberg till SVT.

Johaug. Foto: TT

Substansen kan jämföras med testosteron och är förbjudet att använda såväl i som utanför tävlan. Krämen i fråga Trofodermin finns inte heller till försäljning i till exempel Norge.

”Ett av de mest effektiva”

Att preparatet kan verka prestationshöjande bekräftar också Magnus Ericsson, chef för dopningslaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge, för Sveriges Radio.

– Det är kanske det mest effektiva preparatet man kan använda sig av om man ska dopa sig. Kroppen tar upp det här ämnet och bygger upp muskler helt enkelt, säger Ericsson.

Enligt det norska skidförbundet ska Johaug i samband med testet uppgett att hon använt krämen. När urinprovet analyserats upptäcktes också spår av clostebol.

Efter att skandalen på torsdagen briserade har norske landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen tagit på sig skulden för misstaget.

– Jag har och tar ansvaret för att Therese fått i sig det otillåtna preparatet clostebol via krämen Trofodermin. Therese är en ärlig person som är noggrann i allt hon för. Det viktigaste för mig är att göra allt jag kan för att hon inte ska bli straffad för att ha använt en kräm som jag försäkrat henne är okej att använda, säger Bendiksen.

– Jag är ledsen och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker det är orättvist även om jag självklart är medveten om ansvaret jag själv har för mediciner jag använder, säger Johaug i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning