Ännu en svensk klar för GP2

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmy Eriksson: ”Stor dag för mig”

Jimmy Eriksson.

Jimmy Eriksson drömmer om F1.

Nu har han nått det näst sista steget på trappstegen, GP2.

– Det här är en stor dag för mig, säger han.

Gustav Malja är redan klar för GP2, serien under F1 och i dag blev det klart att även Jimmy Eriksson får chansen i serien 2016. Han har skrivit på för Arden International.

- Det här är en stor dag för mig, säger Jimmy Eriksson.

– Jag har jobbat mot det här målet under hela vintern, och att få tävla i GP2 med Arden International den här säsongen är en dröm som slår in. GP2 är ett extremt konkurrenskraftigt mästerskap och jag har mycket att lära mig, men samarbetet med teamet har fungerat bra under försäsongen och det har också varit en av nycklarna till att vi kunnat få ihop det här.

”Rolig utmaning”

Teamet grundades 1997 av Garry Horner och hans son Christian, som också är stallchefen bakom Red Bulls fyra VM-titlar, och har varit med i GP2 sedan mästerskapet grundades 2005. Det var också tillsammans med Arden som Björn Wirdheim vann GP2:s föregångare (F3000) år 2003 och F1-förare som Heikki Kovalainen, Bruno Senna och den nuvarande Force Indiaföraren Sergio Perez har kört för teamet.

– Premiären i Barcelona är bara ett par veckor bort och jag ser fram emot en stor, men oerhört rolig utmaning.

Eriksson vann det tyska Formel 3-mästerskapet 2012 och har sedan dess kört tre säsonger i GP3, serien under GP2. Där har han vunnit ett flertal race och under vintern har han nu testat GP2 för just Arden.

Blir andra svensken

– Jag tror att min erfarenhet av GP3 kommer underlätta i alla fall lite grann för mig i år, framför allt när det gäller kännedom om banorna, påtalar Eriksson.

– Jag har kört på åtta av elva på årets kalender, så där känner jag mig ganska trygg. Den största skillnaden blir längden på racen. Jag kommer behöva ta hand om däcken under en längre period, och dessutom i en bil med mer effekt. Samtidigt var just racesimuleringarna det som såg allra bäst ut för vår del under vintertesterna, vilket är lovande. Jag är realistisk inför den här utmaningen och kommer att ta saker och ting steg för steg.

29 förare har vandrat från GP2 till F1, en av dem är Marcus Ericsson. Han är faktiskt den enda svensk som tävlat in mästerskapet, inför årets säsong.

Men när serien startar i Barcelona i mitten av maj finns två svenskar med.

Gustav Malja och Jimmy Eriksson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM