Förklaringen bakom Phelps kroppsringar

SPORTBLADET

"Som i fyran när man fick sugmärken"

Foto: REX SHUTTERSTOCK

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Michael Phelps och flera andra amerikaner tävlar med stora, runda märken på kroppen.

Simon Sjödin har testat koppning och ställer sig milt tveksam till metoden.

– Folk vill ha märken för att det ska synas att de är tränade, säger han.

Under det pågående OS har flera idrottare – merparten från USA – haft stora, runda märken på kroppen.

Vad det egentligen handlar om?

En mycket uppskattad form av akupunktur – visar det sig.

Brittiska BBC skriver att fenomenet är känt som ”cupping” – koppning på svenska – och att det rör sig om en gammal slags terapi med kinesiska anor, där uppvärmda koppar placeras på huden. Genom att tända eld på brandfarlig väska i glaskoppar värms de upp. När elden sedan släcks skapar temperaturnedgången ett sug som gör att kopparna kan fastna på kroppen.

”Fortsätter hålla mig frisk”

Metoden innebär att att skinnet dras bort från kroppen och låter blodet flöda där innanför. Det är just det kraftiga blodflödet som samlas vid koppens placering som medför att de runda märkena bildas – och sedan förblir på kroppen i uppskattningsvis tre–fyra dagar.

Att använda sig av koppning har varit som populärast hos simmare och gymnaster – och trots att det saknas vetenskapliga belägg för effekten hävdar flera som testat att återhämtningen bättras och värk lindras.

– Det är hemligheten som jag har haft i år, det som fortsätter hålla mig frisk. Det har varit bättre än några pengar jag har spenderat på någonting annat, förklarar den amerikanske gymnasten Alex Naddour för USA Today.

”Finns inte några bevis”

Professor Edzard Ernst från University of Exeter, som BBC varit i kontakt med, påpekar att ”det inte finns några bevis för dess effektivitet”. Inte heller svensken Simon Sjödin, som under måndagen tog sig till semifinal på 200 meter fjäril med det nya svenska rekordet 1.56,46, är såld.

– Det är en amerikansk grej i grunden. Folk vill ha märken för att det ska synas att de är tränade. Vi har testat det hemma men har ingen med det expertområdet. Om det funkar kanske vi också får ta efter. Vi får se, säger han och beskriver hur behandlingen känns:

– Det suger åt. Det är som när man gick i fyran och fick sugmärken. Det är lite den känslan.

ARTIKELN HANDLAR OM