Bryter ”idrottens sista stora tabu”

SPORTBLADET

Kinesiskan hyllas stort i hemlandet

Foto: Fu Yuanhui tog brons på 100 meter ryggsim.

Alla kvinnor har det men märkligt nog pratar ingen inom idrotten om det och få skulle förmodligen gissa att en kinesiska skulle bli den första.

Men nu hyllas 20-åriga simmaren Fu Yuanhui för att brutit tabut att prata om menstruation och idrott.

Fu Yuanhui har blivit en sensation under OS. Den kinesiska simmaren tog brons på 100 meter ryggsim men skapar framförallt rubriker för sina tv-intervjuer efter loppen.

”Kinesiska robotar”

– Hon har fått mer uppmärksamhet än någon av guldmedaljörerna. Folk är mer intresserade av hennes personliga sida och det individuella snarare än det vanliga att ”här är 50 kinesiska robotar som vinner guld för deras land och parti”, säger Mark Dreyer från China Sports Insider till The Guardian.

Nu har 20-åriga Yuanhui återigen visat sin entusiastiska, orädda och frispråkiga sida. Efter Kinas medaljmiss på damernas medley-stafett över fyra gånger 100 meter på söndagen förklarade en besviken Yuanhui sin oväntat svaga prestation.

– Jag tycker inte att jag simmade bra i dag. Jag svek mina lagkamrater, sa simmerskan.

Yuanhui kämpade med magsmärtor innan och under loppet vilket hon förklarade på ett väldigt vanligt men inom idrotten ändå högst ovanligt sätt.

– Det beror på att jag fick min menstruation i går. Så jag kände mig extra trött, även fast det inte är en ursäkt. Jag simmade ändå inte bra nog.

Hyllas stort i hemlandet

Just problem med menstruation har av The Guardian kallats ”idrottens sista stora tabu” och det är ytterst sällan idrottskvinnor uttalar sig offentligt om hur menstruationen eventuellt påverkar deras prestationer. Ny hyllas också Fu Yuanhui stort i hemlandet.

I Kina är det inte heller bara inom idrotten som menstruationsdebatten är tabu. Bara två procent av Kinas kvinnor använder tampong och det finns ännu ingen inhemskt producerad tampong på den kinesiska marknaden, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Simning