Svensk racerförare diskvalificerad

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Björk tappar poängen - Ekblom avancerar

Foto: TT

Thed Björk satsade allt.

Det gav honom en fjärdeplats - men efter målgång blev han av med poängen.

Volvos båda förare tog poäng redan i VM-premiären som avgjordes i Frankrike och när säsongens andra deltävling avgjordes i Slovakien körde det svenska teamet bra igen. Björk inledde med en åttondeplats i det första loppet för att sedan köra upp sig från plats sex  till plats fyra i det andra.

Svensken jublade över Volvos bästa VM-resultat, men efter målgången diskades Björk eftersom luftrestriktorn  inte stämde överens med reglementet.

– Temperaturen i motorn och luftrestriktorn var betydligt mycket högre när den mättes efter andra tävlingen i Slovakien jämfört med under själva tävlingen, säger Mattias Evensson, motorutvecklingschef på Cyan Racing till Teknikens värld.

–  Det innebär att vi inte hade någon prestandafördel i tävlingarna, bara faktumet att vi inte har kunnat testa och beräkna expansionen i metallen vid dessa extrema temperaturer som bara uppnås när bilen direkt stannar i parc ferme efter tävlingen.

Volvo kommer inte att överklaga beslutet.

Två förare på poängplats

Den andra Volvoföraren, Fredrik Ekblom, tvingades starta längst bak i båda loppen eftersom han missade en invägning efter kvalet. Han tog det som en utmaning och körde upp sig genom fältet och slutade på plats tio i det första loppet och plats nio i det andra. Eftersom hans teamkollega diskvalificerades flyttas han upp en placering i resultatlistorna.

– Jag njöt av att ta mig upp genom fältet under båda loppen, säger han.

– Vi gjorde en dum miss under kvalet vilket gjorde att jag fick starta sist och det är tufft att göra det när det är ett sådant jämnt startfält. Bilen har varit snabb i båda racen och jag lyckades ta poäng i båda loppen också. Det är jag nöjd med.

Redan nästa vecka fortsätter VM-säsongen med Ungerns GP på Hungaroring.

Publicerad: