Tour de France 2016

Här firar han sin tredje titel

SPORTBLADET

Det var klart redan före start.

Den sista etappen blev en formalitet för Chris Froome som tog sin tredje titel i Tour de France när han korsade mållinjen på Champs-Élysées i centrala Paris.

– Drömmen är att komma tillbaka till Touren i fem, sex år till och ge allt för att lyckas igen, sade britten.

Chris Froome vann Touren 2013 och upprepade bravaden i fjol.

På söndagen rullade han i mål som totalsegrare i cykelklassikern för tredje gången. Den 31-årige Kenya-födde britten är den förste som försvarar titeln sedan Miguel Indurain vann den sista av fem troféer 1995. Med tre triumfer klättrar han upp jämsides med Philippe Thys, Belgien, Louison Bobet, Frankrike, och Greg LeMond, USA. Bara fyra cyklister har vunnit tävlingen fler gånger.

Total kontroll

Froome och hjälpryttarna i stallet Sky kontrollerade de avslutande etapperna totalt. De hade inga problem i bergen onsdag, fredag, lördag och på den lätta körningen till och inne i Paris behövde de inte förta sig.

– Saker och ting har satts i perspektiv för oss med attacken i Nice, men tävlingen fortsatte som ett tecken på att livet går vidare. All heder åt den franska publiken, sade Froome.

– Jag känner mig privilegierad över att alltid ha stallkamrater runt omkring mig. Även om vi inte vann lagtävlingen (det gjorde Movistar) var vi det klart starkaste teamet och det är jag oerhört tacksam för, fortsatte han.

Till slut skilde 4.05 mellan Froome och totaltvåan Romain Bardet, Frankrike. Colombianen Nairo Quintana blev trea, distanserad med 4.21.

Greipel vann spurten

Tysken André Greipel vann den sista etappen efter en klungspurt – hans enda seger i den här upplagan av Tour de France. Det var norskt på tredje och fjärde plats, genom Alexander Kristoff och Edvald Boasson Hagen.

– Jag är superstolt. Lagkamraterna fortsatte att tro på mig och fortsatte att försöka trots att vi inte har lyckats vinna tidigare. Men det finns inget bättre ställe att göra det än här, sade Greipel i TV12:s sändning.

TT

ANNONS

Missa inte! Malmö möter Sivasspor i Europa League-kval ikväll. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tour de France 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de France 2016

Tour de France

Chris Froome

Cykelsport