Sportprofilerna som går med oss i Pride

avAndreas Käck

Janne Andersson

Förbundskapten, herrlandslaget i fotboll

”I min fasta övertygelse och grundläggande värdering värnar jag självklart om allas rätt i vårt samhälle, oavsett hudfärg, politik, religon eller sexualitet. Och det är viktigt att ta varje tillfälle i akt att slå vakt om den rätten. Mitt deltagande i Pride handlar om det, att slå vakt och värna om samtliga hbtq-människors grundläggande rättigheter.”

Håkan Sjöstrand

Generalsekreterare, Svenska Fotboll­förbundet

”För mig känns det självklart att delta i denna manifestation. Vi inom fotbollen har såklart inte alla svar och lösningar på olika samhällsfrågor men det är viktigt att vi tar ställning och visar vad vi står för, som att vi välkomnar alla i vår verksamhet oavsett religion, hudfärg eller sexualitet.”

Mats Enquist

Generalsekreterare, Föreningen Svensk Elitfotboll

”Allsvenskan och superettan är våra mest folkliga serier. Vi ser det som en självklarhet att alla – oavsett till exempel kön, sexuell läggning, hudfärg eller härkomst – ­känner sig välkomna till och trygga

i den svenska elitfotbollen. Det är vårt gemensamma ställningstagande i vår värdegrund, och det vill vi understryka med vår medverkan”

Victoria Sandell Svensson

Sportchef, EFD (Elitfotboll Dam)

”För mig är det en självklarhet att gå i tåget. Det är viktigt att visa att alla människor har rätt att ­älska den man vill och vara den man vill. Jag vill att våra barn ska växa upp i ett samhälle utan för­domar. Jag tror också att det finns fler som mig där ute och jag ­hoppas att jag kan hjälpa andra.”

Linda Wijkström

Generalsekreterare, EFD (Elitfotboll Dam)

”Det är en självklarhet att vår idrott är till för alla. Genom att delta i Pride vill jag tydligt visa att alla människor är olika och olika är bra! Vi ska tillsammans ta vårt ansvar för en framtid utan förtryck och fördomar.”

Annika Grälls

Ordförande Elitfotboll dam, ledamot SvFF

”Att delta i Pride-tåget är en självklarhet. Kärleken är det största och mest fantastiska vi som människor är kapabla till och hur kan den någonsin vara fel att älska en annan individ? Alla ska ha rätten att få uppleva känslan av att älska och att älskas, oavsett vem det än är man älskar.”

Rikard Grönborg

Förbundskapten, Tre Kronor

”Jag medverkar därför att det är viktigt att hylla, inte bara allas olikheter, men även Sverige och svenskarnas sätt att vara ett föredöme i världen i vårt arbete med acceptens och rättigheter i vårt land och världen. Denna parad är ett bevis på och hyllning till detta arbete.”

Tommy Boustedt

Generalsekreterare, Svenska Ishockeyförbundet

”För mig är det självklart att varje människa får välja hur man vill leva sitt eget liv så länge det inte skadar någon annan. Att få tycka om vem man vill är självklart, det är varje individs rättighet. Jag står upp för dessa rättigheter bland annat genom att delta i Pride-paraden. Tolerans är positivt, intolerans är negativt.”

Anders Larsson

Ordförande, Svenska Ishockeyförbundet

”Vi i ishockeyförbundet går med i Pride-paraden för att visa att vi står upp för en idrott och ett samhälle där alla ska känna sig välkomna och det inte spelar någon roll vem du är kär i. Jag själv lever med en man och vet verkligen vad familjens, kompisarnas och samhällets acceptans betyder. Det handlar helt enkelt om att alla människor är och ska känna sig lika mycket värda.”

Viktor Johansson

Rallycrossförare

”För mig är det väldigt viktigt att uppmärksamma frågan och ta ställning för allas lika värde. Man läser ju mer och mer om allt skit som händer i världen, man förstår åt vilket håll det är på väg. Nu är det viktigare än någonsin att visa att man står upp för sina medmänni­skor och visa att alla är välkomna.”

Anton Hysén

Sveriges första öppet homosexuella manlige fotbollsspelare

”Nu är det cirka fyra år sedan jag kom ut officiellt. Jag är hundra procent säker på att det finns fler som mig där ute. Vi måste jobba som ett lag för att få alla att känna sig välkomna.”

Anna Nordkvist

Marknad- och kommunikationschef på Svenska ishockeyförbundet

”Jag deltar i Pride-paraden för att stå upp för frihet och alla ­människors lika värde och jag vill att mina barn ska växa upp i ett samhälle som stöttar allas olik­heter och att man får tycka om vem man vill.”

ARTIKELN HANDLAR OM