”Det är viktigare än någonsin”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Rallyföraren Viktor Johansson åker med Sportbladet i Pride-tåget

1 av 3

Rallycrossföraren Viktor Johansson målade sin bil med regnbågsfärger varpå en av hans sponsorer hoppade av.

Nu fortsätter 25-åringen att ta ställning och går med Sportbladet i Pride-paraden.

– Just nu är det viktigare än någonsin att stå upp för sina medmänniskor, säger han.

Foto: Viktor Johansson går med i Sportbladets ekipage.

Det var inför en SM-deltävling i Piteå i vintras som Viktor Johansson målade regnbågsfärger på sin bil för att stötta sina ­homosexuella vänner.

– Jag ville stödja dem på ett enkelt sätt och visa att jag tycker de är tuffa. Många tyckte att det var coolt att jag hade pridefärgerna på bilen, säger han.

Men inte alla.

Tappade sponsor

En vecka efter tävlingen i Piteå nåddes Viktor ­Johansson av beskedet att en av hans sponsorer avslutar samarbetet – på grund av regnbågsfärgerna.

Det har resulterat i ett ekonomiskt bortfall.

Men färgerna är kvar på bilen.

Att ta ställning är ­viktigare än pengar, menar Johansson.

– Och efter det här har jag fått väldigt mycket ­positiva reaktioner. Folk som jag aldrig har träffat förut kommer fram och ­säger att de tycker jag har gjort något bra för mänsklig­heten, och att jag ska fortsätta stå på mig.

”Blir succé”

Det gör han.

I dag åker 25-åringen med  i Sportbladets ekipage i Pride-paraden.

– För mig är det väldigt viktigt att uppmärksamma frågan och ta ställning för allas lika värde. Man läser ju mer och mer om allt skit som händer i världen, man förstår åt vilket håll det är på väg. Nu är det viktigare än någonsin att visa att man står upp för sina med­människor och visa att alla är välkomna.

Vad förväntar du dig av Pride?

– Jag vill visa upp mig själv från min bästa sida och jag hoppas att jag kan in­spirera någon människa till att våga vara sig själv. Sen har jag hört att det brukar vara mycket folk, så det kommer nog bli grymt kul också. Mycket kärlek på ett och samma ställe – det kan inte bli annat än succé.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq

Rallycross