"Det finns ingen prestige mellan oss"

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har också stjärnor som kan göra fantastiska saker”

1 av 3 | Foto: JONAS ENG
Bandyförbundets generslsekreterare Marcus Norman och innebandyförbundets dito Göran Harnesk.

I helgen spelas bandyns SM-finaler och i april spelas finalerna i innebandyns Superliga på Tele2 Arena. Att dela tak är ingenting som bekymrar varken bandy-eller innebandyförbundet. De kan till och med dela publik.

– Det finns ingen prestige, säger innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk.

På pappret finns det mycket som skiljer bandyn och innebandyn åt. Olika utrustning, olika underlag, olika regler. Men trots det kan sporterna mötas. Det kan lära av varandra för att utvecklas.

– Det är två olika sporter och det tänker vi bevara. Men vi ska lära de goda idéerna av varandra. Det finns ingen prestige mellan de här förbunden, säger Harnesk. 

"Ska finnas hos folket"

Att ha en bra värdegrund är någonting som både Göran Harnesk och bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman pratar varmt om. Alla har rätt att idrotta. Vare sig man är man eller kvinna, barn eller vuxen, född i Sverige eller inte.

– Vi jobbar mycket med att se oss som en samhällsaktör. Svensk bandy ska finnas hos folket. Vi vill stötta de som kommer till Sverige och ta till oss av deras kunskap. De har ju gjort en gigantisk resa, säger Harnesk.

Vill få internationell spridning

Både innebandyn och bandyn är två nationellt starka sporter som inte slagit internationellt. Båda förbunden vill sprida sina sporter i världen. Där finns det jobb att göra och där kan de lära av varandra.

– Vi försöker jobba internationellt med spridningen. Innebandyn är bra på att nå Youtube-generationen, med filmer på finter och ”skills". Vi har också stjärnor som kan göra fantastiska saker, men vi har inte nått ut riktigt. Där har vi mycket att göra, säger Norman.

"Gubbar med keps och portfölj"

”Bandyn en utdöende sport” och ”Innebandy är ingen riktig sport”. Det är en jargong som förekommer.

Men Marcus Norman menar att det är nidbilder uppmålade av personer som inte är insatta.

– När det gäller bandy och innebandy är det odramatiskt. Men det finns nidbilder kring alla sporter. "Innebandy är bara en uppvärmningssport”, "Bandy är det bara gubbar med keps och portfölj som spelar”. Är man intresserad så vet man att alla idrotter har utvecklats, säger Norman.

Även Göran Harnesk vill understryka att det inte finns några djupt rotade fördomar mellan sporterna.

– Det där är en jargong, det finns ingen djup tråd i det. Våra innebandyspelare skulle inte ha en chans mot bandyspelarna på bandy och tvärtom, säger Harnesk.

Vill sammanföra fansen

I vår flyttar båda sporterna in på Tele2 Arena. I helgen spelas bandyns SM-finaler och i april spelas finalerna i innebandyns Superliga. Marcus Norman och Göran Harnesk delar gärna arena, de kan till och med tänka sig att dela publik.

– Vi skulle helst se att fansen gick på både bandy och innebandy. Vi har inga problem med att marknadsföra bandyns finaler och matcher, och jag vet att de inte har problem med det heller, säger Harnesk.

Publicerad: