Tornéus OS-klar – nytt svenskt rekord

1 av 2
SPORTBLADET

Sierra Nevada. Ryggen mot väggen och OS-drömmen på väg bort.

Då slog Michel Tornéus till med svenskt rekord, 8,44 och en given OS-plats.

– Jag är som Rocky, jag ger aldrig upp, säger han till Sportbladet.

Oturen har grinat Michel Tornéus i ansiktet den senaste veckan. Både under kvalet och under EM-finalen hoppade han över den hägrande OS-kvalgränsen på 8,15 – men båda gångerna i lite för mycket vind. I finalen handlade det bara om ynka 0,1 sekundermeter över det tillåtna gränsvärdet på 2,0 m/s.

Med kvaldeadline under måndagen var lösningen given:

– Jag måste tävla igen helt enkelt, det är inte mer än så, sa han efter EM-finalen.

Small direkt

Lösningen blev att återvända till bergsorten Sierra Nevada i Spanien där han laddade för EM och fixa en tävling.

Den före detta höjdhopparen Ola Carlsson, tidigare Örgryte, bor i Sierra Nevada och på initiativ av Michel Tornéus fick han det spanska förbundet att sanktionera en sista tävlingschans i bästa tänkbara förhållanden.

Och som Michel tog chansen.

Redan i första hoppet  träffade han plankan perfekt och landade på 8,44. Och ja, vinden visade godkända +1,8 och därmed kunde Tornéus räkna hem ett nytt svenskt rekord. Hela 22 centimeter längre än rekordet han satte 2012.

Direkt upp ur gropen kom en jublande Michel till Sportbladet och satte ord på känslorna.

– Det här har varit de två längsta dagarna i mitt liv sen jag fick min dotter. Jag vet att jag är i bra form och nu får jag åka hem, det är så skönt! Shit alltså.

Tårarna nära

Känslorna vällde fram efter rekordhoppet. Första tanken gick till ett dopningsprov.

– Nu måste jag hitta någonstans att kissa så jag får det godkänt. Sen vill jag tacka Ola som vi ringde i panik i torsdags kväll för att han ordnade tävlingen. Vi fick hit två duktiga spanska hoppare och så fick jag hoppa framför Ivan Pedroso (fyrfaldig världsmästare). Det var stort.

Han hyllade också sin coach för dagen, träningskamraten Mehdi al Khatib – som också var med när Michel satte svenskt rekord inomhus och tog EM-guld inomhus.

– Vi kallar honom guldcoachen och han kan fortsätta kalla sig det. Oscar var lite sur att jag inte vann guld i Amsterdam så han också fick bli guldcoach. Men vi tar revancsh i Rio.

När OS kom på tal kom nästan tårarna för Tornéus.

OS-biljetten ska firas

– Jag har jobbat i fyra år på det här så… förlåt, jag är jätterörd. Jag har jobbat fyra år för den chansen och nu var det på väg att sippra ur händerna på mig. Men jag är som Rocky, jag ger aldrig upp. Det är fantastiskt skönt.

Nu väntar ett klassiskt firande när Tornéus är i Sierra Nevada.

– Nu ska jag åka till vårt ställe här, Rio frio, och fira lite. Det kanske till och med blir lite spanska i kväll med ”una cerveza por favor”. Så skönt känns det, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM