Mästare lägger av - ska lotsa talang till F1

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rickard Rydell avslutar den aktiva karriären

1 av 2

Han har vunnit klassiska LeMans, kört hem segrar i VM och är mästare i STCC.

Men nu är den aktiva karriären över för Rickrd Rydell.

Det nya målet är att ta Gustav Malja till F1.

Efter mer än 20 säsonger som fabriksförare väljer Rickard Rydell att gå vidare. Han har vunnit F3-loppet i Macau, vunnit BTCC, vunnit lopp och märkes-VM i WTCC och han har vunnit STCC.

Nu är fokus på att ta en annan förare till F1.

– Jag har skött förhandlingar och kontakten med teamen för Gustav under vintern, jag ska jobba med honom under testerna och arbeta som förarcoach under säsongen. Nu vill jag fokusera på det, inte ha en egen karriär att tänka på. Det hade känts fel, säger Rydell till Sportbladet.

Förra året körde Rickard Rydell WTCC för det Honda Racingteam Sweden, men säsongen blev inte riktigt vad man hade hoppats på eftersom de ekonomiska förutsättnignarna saknades.

– Satsningen var ju tänkt att bli större, över flera år, teamet ska köra vidare och behöver säkert en förare som tar med en budget. Jag har aldrig jobbat så utan alltid fått lön för att köra och jag tänker inte börja jaga sponsorer nu, säger 48-årige Rydell.

– Därför väljer jag att jobba vidare med Gustav.

Vilka ser du som sina höjdpunkter under karriären?

– Man minns segrarna. Segern i inofficiella VM i Macau 1992, segern i BTCC 1998, när jag vann LeMans med Aston Martin 2007. Sedan var det fina år i WTCC där jag var med i toppen, vann lopp, var kvalsnabbast och vi vann märkes-VM. Det var också kul att få avsluta med STCC där jag vann titeln 2011.

Och målet med den nya satsningen?

– Man måste vara realistisk. Jolyon Palmer körde fyra år i GP2 innan han vann titeln. Gustavs satsning är också på flera år. Det är väldigt speciellt att köra på Pirellidäcken, man måste lära sig den körstilen och faktum är att alla i GP2 är potentiella F1-förare. Det gäller att inte sätta för höga krav direkt utan att ta ett steg i taget.

Rickard Rydell kommer också att arbeta tillsammans med Viasat Sport, som expertkommentator på bland annat GP2.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

GP2