Ryssland förnekar Wada-uppgifterna

SPORTBLADET

Rysslands idrottsministerium förnekar anklagelserna om statsstödd dopning, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De säger dock att de ska samarbeta med antidopningsorganisationer.

Foto: Pavel Kolobkov, ryske idrottsministern.

Det är en fullständigt osannolik historia som målas upp i Richard McLarens och Wadas dopningsrapport. Där beskriver den kanadensiske dopningsutredaren hur 1000 ryska idrottare lurade antidopningssystemet under det statligt finansierade fusk som pågick från 2011 till 2015.

Den ryska idrottsministern har förnekat att landet har haft något dopingsystem som staten ska ha sponsrat.

Rysslands idrottsministerium förnekar nu Wadas anklagelser om att ryska staten har mörklagt dopning och manipulerat tester för att skydda sina idrottare.

"Nolltolerans"

Ministeriet säger till nyhetsbyrån Reuters, att det kommer att undersöka rapporterna om dopade ryska idrottare innan de kommenterar något i detalj.

Rysslands idrottsminister säger att de kommer att samarbeta med antidopningsorganisationer.

De insisterar samtidigt på "avsaknaden av ett statligt stödprogram för dopning inom sportens värld" och att "Ryssland kommer att fortsätta bekämpa dopningen med nolltolerans".

Världs antidopnings-organisationen utredare Richard McLaren anklagade dåvarande idrottsminister Vitaly Mutko för att tillåta en kontrollerad statlig stöd för dopning före vinter-OS i Sotji 2014.

Mutko har sedan blivit befordrad till vice premiärminister, men fortsatt haft en roll på idrottsministeriet, medan den nya idrottsministern Pavel Kolobkov, inte har anklagats för något brott.

"Slåss mot den här ondskan"

Rysslands president Vladimir Putin har inte kommenterat de nya uppgifterna än, men i förra veckan sade den ryske presidenten att man ska ha ett nytt antidopningsprogram klart till i början av 2017.

– Jag är säker på att den så kallade dopningsskandalen hjälper oss att skapa det mest avancerade systemet för att slåss mot den här ondskan, sade Putin enligt uppgifter till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM