VM-planen: "Gick jäkligt bra i Sotji"

SPORTBLADET

Stryker sitt planerade besök på mästerskapsbanorna

1 av 2

LILLEHAMMER. Charlotte Kalla hade sedan länge planerat in ett besök på VM-banorna i Lahtis före mästerskapet.

Efter hjärtproblemen är resan struken.

– Saker blir inte alltid som man tänkt sig, säger hon.

21 februari 2016 var världseliten samlad i finska Lahtis. Det var exakt ett år till VM och åkarna körde inte bara för världscupspoäng utan också för erfarenheten att ha testat de kommande mästerskapsbanorna.

Charlotte Kalla saknades. Hon hade veckan innan känt sig energilös i Falun och blivit sjua på paradsträckan tio kilometer fritt. Hon behövde vila.

Tre chanser på VM-distanser

Inför den här vintern såg 29-åringen och tränaren Magnus Ingesson en chans att täppa igen luckan. Första helgen i januari hålls Skandinaviska cupen i Lahtis och på programmet står tre kommande VM-distanser: fristilssprint, tio kilometer klassiskt och skiathlon.

Dit planerade de att åka. Men sedan kom hjärtproblemen som rev schemat och Kalla strök sig från tre raka världscupshelger i december.

Förmaksflimret stör henne inte längre, men hon behöver återvänja kroppen vid att tävla mot motstånd av högsta kaliber. Därför har Charlotte Kalla anmält sig till Tour de ski som inleds 31 december.

Men hur blir det med Lahtis helgen därpå?

Om Charlotte Kalla bryter touren efter fyra tävlingsdagar, vilket hon överväger, räcker tiden till för att åka till Finland och återuppta sin ursprungsplan. Då kan hon ta sista möjligheten före VM att se backarna och upploppet på plats.

Men hon har bestämt sig för att avstå den chansen.

"Måste revidera planen"

– Vi har inte spikat om hon ska gå hela touren eller bara början, men oavsett vilket blir det en jävla resa att ta sig till Lahtis, säger Magnus Ingesson.

Hur ser du på att hon inte får se VM-banorna på förhand?

– Det var grundplanen, sedan måste vi revidera när det händer saker. Man får väga för och emot.

Ni håller på med en ny plan för VM. Finns det något gammalt upplägg ni kopierar?

– Nej, inte så här, att hon går touren och har mästerskap, men vi ska veta att mästerskapet börjar en vecka senare än vanligt, det finns mer utrymme. Jag skulle tro att det går att få in träning och tävling där.

I helgen har Charlotte Kalla smugit sig tillbaka till tävlingsspåren med två segrar i Skandinaviska cupen. I går vann hon fem kilometer fritt och i dag femton kilometer klassiskt.

"Det gick jäkligt bra"

Formen är svårbedömd, men hon ser fram emot en bra träningsperiod på hemmaplan runt jul för att komma beredd till Tour de ski. Skulle hon senare avbryta skidturnén beror det inte på att hon vill till Finland.

– Nej, det beror på hur det känns, vad jag är redo för, om jag är redo för en hel tour, säger Kalla.

Du var inte i Lahtis i fjol heller?

– Nej, jag skulle ha varit det, men saker blir inte alltid som man tänkt sig.

Hur påverkar det VM att du inte varit där på två säsonger?

– Jag var inte i Sotji innan heller och det gick jäkligt bra, säger Kalla och syftar på det guld och de två silver hon vann på OS 2014.