Thorén: Stoppa henne, Norge

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Har hon inte fått sin dom hoppas jag att Norges skidförbund ser till att Therese Johaug inte blir uttagen till premiärfesten

OSLO. En världscupspremiär med Therese Johaug?

Absolut om hon är frikänd.

Absolut inte om hon fortsatt är under utredning.

Skulle processen dra ut på tiden hoppas jag att Norges skidförbund avråder eller helt enkelt stoppar Therese Johaug från att tävla.

De bitande höstvindarna har just virvlat in över oss och ett isande finländskt Ruka är fortfarande långt borta.

Under kommande veckor ska Antidoping Norge vända på stenar, söka information, värdera med vilken aktsamhet som Therese Johaug smörjt in en trasig och väderbiten läpp med Trofodermin, en salva inhållande den anabola substansen closterbol, inhandlad på ett apotek i de italienska alperna. Var det delvis eller helt utan fel och försummelse som hon använt ett läkemedel som norska landslagets läkare Fredrik Bendriksen hade rekommenderat och sagt inte fanns med på dopningslistan? Vilket ansvar har skidstjärnan själv?

Då hoppas jag att hon inte blir uttagen

Therese Johaug meddelade via sin advokat Christian B Hjort i går att hon inte tänker stänga av sig själv. Den möjligheten finns (och är enda sättet för en direkt avstängning) och tiden räknas av på ett eventuellt straff. Argumentet från Johaugs sida är att det vore att onaturligt att föreslå en frivillig avstängning när hon inte anser sig skyldig.

När utredningen från Antidoping Norge är klar överlämnas ärendet till den så kallade Påtalenämnden. Denna kan då stänga av Therese Johaug i väntan på dom.

Man har sagt att utredningsprocessen ska vara rapp.

Rapp process i en byråkratisk värld kan lätt handla om sex veckor.

Vi kan alltså landa i veckan då allt drar i gång. Då de nationella premiärerna i Beitostölen och Bruksvallarna höjt temperaturen och tomten plockat fram skägget för att ta emot skidcirkusen i ett vinterskrudat Ruka.

Respekt mot konkurrenterna

Vill vi se Therese Johaug pinna upp för den branta backen in mot stadion och sannolikt göra det bäst av alla?

Jodå, om hon är frikänd. Då får alla förhålla sig till det.

Nej om hon fortfarande inte fått sin dom eller blivit bedömd och avstängd i väntan på dom.

Om så skulle bli fallet hoppas jag att Norges skidförbund ser till att Therese Johaug inte blir uttagen till premiärfesten.

Med respekt mot fans, konkurrenter och för Therese Johaugs egen skull.

Det behöver inte innebära att förbundet tar ställning i frågan och utdelar ett eget straff till sin skidstjärna, det kan helt enkelt bara anses som en lämplig och naturlig åtgärd i väntan på att den juridiska proceduren har sin naturliga gång.

Efter att jag skrivit de här raderna framkom att FIS (Internationella skidförbundets) generalsekreterare Sarah Lewis under sitt besök i VM-landet Finland under fredagen kritiserat antidopningsbyrån i Norge för att inte följa de internationella riktlinjerna och stänga av Therese Johaug under pågående utredning. Om så inte sker, om Antidoping Norge håller fast vid sin gängse gång och inte följer det internationella regelverket, bör det norska förbundet i alla fall stoppa henne från att tävla.

Folkets syn

Förtroendet för Norges skidförbund är påverkat av skandalerna kring Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug. Ett förbund som har hög svansföring och störst vallabuss kommer att behöva uppträda på ett ödmjukt sätt i vinter. Hur man hanterar processen kring Johaug bildar en plattform för hur förbundets ledare blir uppfattade i framtiden.

Under två intensiva dagar i Oslo har jag talat med journalister och norska män och kvinnor. Norska folkets syn på Therese Johaugs brott mot dopningsreglerna varierar.

Alf Egil Friis från Tromsö stod skönt lutad mot en vägg utanför en butik på Oslos paradstråk Karl Johans Gate i går förmiddag. Han beskrev Norges skidförbund som en klubb för inbördes beundran och var tydlig med att Therese Johaug bör straffas. Julie Hop från Rjukan i Telemark tyckte att skiddrottningen är utan skuld och bör frias eftersom sättet som hon av misstag fått i sig substansen är förlåtande.

Vi måste utgå från att Antidoping Norge gör sitt jobb objektivt så vi får svar vi kan lita på.

Bäst för skidsporten är att svaren kommer före världscupspremiären.

Jag tror som många att Therese Johaug inte tagit salvan för att öka sin prestationsförmåga, men saken ska ha sin gång och utredas.

Om utredningen inte hinner bli klar låt oss slippa resa till Ruka och se en icke dömd Therese Johaug tävla.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM