OS i Rio 2016

Här är Håkan Ericsons trupp till Rio-OS

Av: 

Emelie Fredriksson

SPORTBLADET

Sveriges OS-trupp 2016 - efter 52 nej

52 nej senare.

I dag presenterade Håkan Ericson sin slutgiltiga OS-trupp – och berättade om hur jobbet ibland känts hopplöst.

– En del spelare har varit nära till tårar när klubbarna inte har släppt dem, säger Ericson.

U21-landslagets förbundskapten har brottats med flera 'nej' från klubbar när han tagit ut sin OS-trupp, eftersom mästerskapet inte spelas under officiella Fifa-datum och bland annat allsvenskan fortsätter spelas.

Bland de som stoppats från OS-spel finns John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Kristoffer Olsson, Gustav Engvall och Carlos Strandberg.

"Känts uppgivet"

I dag berättade Håkan Ericson att han fått totalt 52 nej och att han till och med funderat på att ge upp.

– Jag hade funderingar i januari kring det. Att det inte skulle gå att ändra på Fifa-datumen, när vi fick reda på att allsvenskan skulle fortsätta spelas och att det inte blev en uppgörelse mellan klubbarna och SEF, då fungerade jag på att ge upp.

Men nu har Ericson bestämt sig för sin slutgiltiga trupp på 18 spelare + 4 reserver och ser framåt.

23-årige Mikael Ishak och 19-årige Jordan Larsson är truppens enda renodlade anfallare och bland övriga spelare finns utlandsproffsen Simon Tibbling, Robin Quaison, Muamer Tankovic och Alexander Fransson.

"Inte råd med fler avhopp"

– Att kunna ta ut en trupp efter 52 nej tyder på en bra bredd. Men vi har inte råd med flera avhopp. Det kräver i så fall dispens av Fifa. Jag hoppas att klubbarna står vid sitt ord. Vi behöver ett par veckor i stilla vatten, säger Håkan Ericson.

De tre överåriga spelarna (födda 1992 eller tidigare) som tillåts i truppen blir Besiktasförsvararen Alexander Milosevic, Örebromittfältaren Astrit Ajdarevic och Abbe Khalili, till vardags i turkiska Mersin.

Men som tror att Ericson andas ut efter dagens uttagning har fel.

– Jag är ganska spänd inför de sista tio dagarna. När jag kan räkna in fåren på planet till Rio så kommer jag känna mig lugn. Jag vet att det är två allsvenska omgångar kvar och det händer saker i fotboll. Jag hoppas vi har fru Fortuna med oss och får betalt för det jobb vi har lagt ner under våren, säger han.

Samma lag som i läckan

I går läckte en trupp ut på Svenska Fotbollförbundets hemsida för att strax därefter raderas. De 22 namnen som fanns att hitta där är identiska med de som presenterades i dag.

Ur den 35 namn stora bruttotrupp som Ericson hade att utgå ifrån föll bland annat Emil Bergström, Rubin Kazan, Alexander Faltsetas, Djurgården, Jiloan Hamad, Hoffenheim och Isaac Kiese Thelin, Bordeaux bort.

Se hela truppen nedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Rio 2016

Herrlandslaget i fotboll

Sommar-OS

Håkan Ericson (fotbollstränare)