Sandvikens kross – efter fula smällen

SPORTBLADET

Simon Jansson har varit Västerås kanske bästa spelare under semifinalerna och säsongen.

Han gjorde ett drömmål mot Sandviken i onsdagens semifinal, men fick sedan en klubba i magen, fult, av Daniel Mossberg.

Jansson fick gå ut skadad – då tappade Västerås allt.

– Når man inte bollen får man åka skridskor, inte slå ner någon, säger Jansson.

Sandviken har varit i fem raka SM-finaler. Efter vinst med 9-4 på bortaplan mot Västerås sitter man nu i förarsätet för att nå en sjätte.

De 4681 personerna på ABB Arena fick se SAIK få en drömöppning på matchen. Erik Pettersson rann igenom VSK-försvaret och enkelt kunde lägga in 1-0 på den första stolpen.

Västerås spelade upp sig efter en tveksam start och var stundtals riktigt bra i den första halvleken. 1-1 kom på hörna efter 17 minuter och bara minuter senare fintade Simon Jansson bort ett halvt lag och sköt från långt håll in ett riktigt klassmål.

”Tappar all kraft”

Simon Jansson var Västerås bästa spelare och stod för det mesta offensivt. Efter 25 minuter rann han igenom ytterligare en gång, då valde Daniel Mossberg att slå klubban i magen på Jansson.

– Jag kommer igenom på kortlinjen med bra fart sen känner jag bara att någon slår mig bakom mig. Jag tappar all kraft, stannar upp, och känner hur det gör ont i ryggen och sidan, säger Simon Jansson.

Domaren missade händelsen, Simon Jansson gick direkt ut till omklädningsrummet, och kom aldrig tillbaka i spel. Jansson vet inte om händelsen var avsiktlig eller inte.

– Det är klart att man blir arg för att man inte kan fortsätta spela. Jag tycker man ska respektera varandra, når man inte bollen i bandy, då får man åka skridskor, inte slå ner någon. Det är synd att den tar illa bara, säger han.

Krossade i andra

Med Jansson utanför planen tappade Västerås allt.

2-2 kom tätt innan halvtidsvilan, och minuten in i den andra halvleken gav Mossberg SAIK ledningen. En ledning som sedan aldrig blev hotad.

SAIK drog iväg ordentligt och man vann man till slut med hela 4-9.

– En fantastiskt bra match. Det är lite ställningskrig i första sen drar vi iväg i andra. Förutsättningen var ju att vi var tvungna att vinna minst en bortamatch, och det gör vi i dag, det är jättebra, säger Patrik Nilsson, som stod för tre mål i matchen.

– Det kändes bra för min del. Skönt att ta vara på chanserna.

Västerås behöver nu vinna de båda återstående matcherna mot Sandviken för att ha chansen att försvara förra årets SM-titel.

– Vi ska vinna på fredag, så enkelt är det. Det gäller bara att knyta näven och göra jobbet som krävs för att få chansen att avgöra här hemma i match fem. Och jag ska spela båda matcherna, säger Västerås Simon Jansson.