Han tror inte på Aregawis historia

avErik Karlsson, Martin Tolén

Olsson: ”Personligen är jag ganska luttrad”

1 av 2

Abeba Aregawi visste inte att tabletterna hon tog var dopning.

En teori generalsekreteraren Stefan Olsson inte köper.

– Personligen tror jag att aktiva som åker fast för dopning vet att de använt något som inte är tillåtet, säger han.

Svenska friidrottsförbundet höll i dag en presskonferens med anledning av Abeba Aregawis kommande dopningsavstängning.

Aregawi själv ville inte möta pressen och nobbade att dyka upp, men uttalade sig till friidrottsförbundet i går.

"Idag har b-provet av det dopingprov jag lämnat analyserats i Lausanne och visat positivt resultat. Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera", sa 25-åringen.

”Vet vad hon stoppar i sig”

Men den teorin köper inte friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

– Jag är ganska luttrad. Personligen tror jag att de flesta aktiva som åker fast för dopning vet att de använt något som inte är tillåtet, säger han till Sportbladet.

Aregawi hade tidigare lämnat in en deklaration till medicinska kommitténs Sverker Nilsson på vilka olika mediciner och kosttillskott hon tog, men på den stod inte Meldonium – preparatet som fanns i hennes dopningstest – med.

Och i går sa hennes agent Jos Hermens att Aregawi fått tabletterna från två doktorer från Turkmenistan för två år sedan.

– Vi tyckte att det vore bra om Abeba satt med oss här i dag. Men det fanns det inget intresse för, säger Stefan Olsson på presskonferensen.

– Personligen tror jag att hon tycker det är väldigt jobbigt. Och att hon inte orkar träffa några av oss, fortsätter förbundskaptenen Karin Torneklint. 

Men efter ett första möte mellan Torneklint och Abeba Aregawi har Aregawi tvärvänt i frågan om att samarbeta med IAAF (internationella friidrottsförbundet) – från att först inte vilja samarbeta till att nu vilja hjälpa IAAF.

– Det är viktigt att inte bara hon åker fast, utan även de som förse de aktiva med dopning, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Förslaget: Anti-dopningskörkort

Svensk friidrott presenterade även en rad nya förslag för att arbeta emot dopning i framtiden.

I den ingår ett anti-dopningskörkort – ett slags test som ska göras för att få tävla i landslaget.

– Klarar man inte det så ska man inte få tävla för ett svenskt landslag. Ungefär så ska det fungera, säger Stefan Olsson.