”Jag förstår inte hur han kan jobba kvar”

Attacken på Norge efter dopningsskandalerna

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Aino-Kaisa Saarinen var en av de mer frispråkiga kritikerna under de dubbla norska dopningsskandalerna 2016.

Nu välkomnar den finländska skidprofilen Therese Johaug tillbaka till spåren men förvånas över att ett annat bekant ansikte är kvar.

– Jag förstår inte hur han kan ha kvar jobbet, säger Saarinen om norske landslagschefen Vidar Löfshus.

Martin Johnsrud Sundby blev i juli 2016 avstängd i två månader efter att ha överdoserat astmamedicin. I oktober samma år kom sedan nästa smäll för norsk skidsport när stjärnan Therese Johaug testade positivt för den förbjudna substansen clostebol.

”Han sa att det var ett missförstånd”

En av de som var mest öppen med sin kritik mot den norska duon var finländskan Aino-Kaisa Saarinen. Nu berättar 40-åringen, som avslutade sin karriär inför den här säsongen, om hatet som mötte henne som ett resultat av uttalandena.

”Mottagandet förvånade mig. I sociala medier fick jag meddelanden från norrmän där innehållet mestadels antingen var hot eller utskällningar. Till och med chefen för det norska landslagslaget Vidar Löfshus sa att jag inte förstod vad allt handlade om och en av de norska servicemännen kom fram och frågade varför jag hatar norrmän”, skriver Saarinen i en kolumn Ilta-Sanomat.

Konfrontationen med Löfshus, som gällde Sundbys fall, skedde via telefon under ett läger i italienska Toblach.

– Han frågade om jag inte förstod att det handlade om en tillåten substans och att allt bara var ett missförstånd. Men jag svarade bara att det inte stämmer. Jag förstår att substansen är tillåten men när den är många gånger högre än gränsvärdet är det inte längre att följa reglerna. Jag krävde då av Vidar att se till att det aldrig skulle hända igen, säger 40-åringen till tidningen.

Trots det kom alltså fallet med Johaug bara 85 dagar senare.

– Jag förstår inte hur han fortfarande han ha kvar jobbet, säger Saarinen nu om Löfshus.

1 av 4 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna-Kaisa Saarinen

”Hoppas alla norrmän förstår”

I sin kolumn uppmanar Saarinen fler aktiva idrottare att våga stå på sig och aktivt ta del i kampen mot dopning. Hon har också ett meddelande till det norska skidförbundet och alla norrmän som 2016 skickade så kritiska meddelanden till henne i sociala medier.

– Jag hoppas att alla norrmän och alla andra förstår att i de här fallen gjorde de verkligen fel. Jag vill inte att sånt här ska hända eftersom jag älskar längdsporten och faktum är att det inte bara är de enskilda idrottare eller det aktuella förbundet som skadas utan de här historierna lägger en skugga över hela sporten.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: