Förbundet väntar med omstridda ljuddämpare

SPORTBLADET

Svemo backar efter speedwayförarnas protester

Foto: Jason Crump kan fortsätta på den äldre sortens ljuddämpare när han kör i Sverige. Förbundet väntar med att införa de nya omstridda ljuddämparna.

Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, backar i frågan om nya ljuddämpare på speedwaycyklar.

Tillsammans med England och Danmark väljer förbundet att vänta med att införa de nya omstridda dämparna till 2011.

När frågan om att ändra ljuddämparna för speedwaycyklar kom upp hos förbundet blev det genast en het och omdebatterad fråga. Bland förarna så ratade man de nya kraven. De flesta ansåg att effektsänkningen i motorn som de nya dämparna medförde skulle bli direkt livsfarlig eftersom motorn inte skulle orka tillräckligt.

Skjuter på införandet

Men nu backar Svemo i frågan. Tillsammans med England och Danmark har det svenska förbundet valt att skjuta på införandet.

– De nya ljuddämparnas funktion kan ifrågasättas ur flera perspektiv – dels tillräcklig sänkning av ljudet, dels teknisk pretanda och dels effektförluster som kan innebära ett säkerhetsproblem. England och Danmark har dragit liknande slutsatser och vi har därför tagit ett gemensamt beslut med England och Danmark om att skjuta på införandet till den 1 januari 2011, säger förbundets generalsekreterare Per Westling.

”Förarna behöver mer tid”

Det internationella motorcykelförbundet, FIM, hade beslutat att de nya ljuddämparna skulle börja användas redan i år, ett beslut som det svenska förbundet nu går emot.

– Förbundets målsättning var att följa FIM:s beslut. Vi har konstaterat att man tidigare utan problem infört de nya dämparna i bland annat Italien. Det fick till följd att vi inte gjort egna tester tidigare. Vi har samtidigt fått starka reaktioner från förarrepresentanter att förarna behöver mer tid att hitta rätt inställningar på motorerna. Vi ser därför ingen anna lösning än att senarelägga införandedatumet, säger Westling.

Det här betyder att både de nya och gamla ljuddämparna får användas i år, förutom i internationella tävlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway