”Kan vara jobbigt att bli jämförd med pappa”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Julia Svan drömmer om OS

Foto: Lars Hedelin

Julia Svan, 17, började sin elitsatsning för två år sedan.

Inspirationen att välja längdåkning fick hon från OS-stjärnan Anna Haag.

De fysiska förusättningarna hade hon redan.

– Jag har de rätta generna tror jag, säger Gundes flicka.

Julia Svan är på väg att avsluta sitt första år på Torsby skidgymnasium. Hon trivs i Stjerneskolans lokaler där många längdstjärnor fostrats och tycker att studierna i samhällsprogrammet går bra att kombinera med satsningen på skidåkningen.

Julia Svan spelade länge fotboll och lät skidåkningen sträcka sig till småtävlingar hemma i Vansbro. Men till slut kände hon att den individuella idrotten passade henne bättre.

– Fotbollen var rolig, jag spelade ofta som mittfältare eftersom jag orkade springa... Men jag kände att jag inte ville vara beroende av vad andra presterade, som det var i fotbollen, berättar hon.

Började sommarträna i fjol

Hon fattade sitt beslut att satsa på längd under ett läger med Anna Haag, dubbel silvermedaljör på OS, för två år sedan.

– Anna höll i lägret, det var inspirerande, säger Julia Svan.

När Julia drog igång satsningen på mer allvar kom responsen snabbt.

– Förra året bestämde jag mig för att köra sommarträning för första gången. Det har givit resultat i år, säger 17-åringen som i vintras tog silver på JSM (D17/18).

Hon har precis blivit uttagen i Svenska skidförbundets nysatsning på juniorer, Team 2014. Potentialen är stor, men eftersom hon har mindre mängdträning i kroppen än flera av sina konkurrenter bygger hon långsamt.

– Det blir lite färre timmar än vad de andra gör, men det har fungerat bra och jag vill inte stressa utan utvecklas på lång sikt. Drömmen är att komma med i det stora landslaget en gång och få åka på OS, men med tanke på att jag inte har en så stor tränings- och tävlingsbakgrund får vi se hur snabbt jag kan utvecklas, 2014 är kanske lite tidigt, säger hon.

Att det skulle bli längdåkning var inte alldeles givet, även om föräldrarna heter Marie och Gunde Svan.

– När jag ville börja fick jag tjata mig till skidor. Grannen hade ett par och jag ville också ha ett par men mamma och pappa tyckte att jag skulle få bestämma själv när jag ville börja åka, att det var ett initiativ från mig, berättar Julia Svan.

”Stolt över pappa”

Julia är förstås som alla barn formad och präglad av sin uppväxt, men vill inte bli jämförd med sin pappa som tog fyra OS-guld, sju VM-guld och är en av tidernas främsta längdåkare.

– Det pappa gjorde var jättestort och jag är stolt över det. Samtidigt kan det vara jobbigt att bli jämförd. Men mamma och pappa är så lugna, de sätter ingen press på mig. Jag försöker tänka på min situation och inte på vad de har gjort, jag kör mitt eget race, säger Julia Svan.

Att Julia gjort framsteg kan föräldrarna notera både i resultatlistor och i spåren.

Mamma Marie, som både tävlat i längd på både OS och VM, känner flåset.

– Vi åker en del skidor tillsammans, men mamma börjar blir rädd för att jag ska åka ifrån henne så hon tränar nog extra nu, säger Julia med ett skratt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN