Wennerholm: Det är rena slavkontrakten

SPORTBLADET

Riv och kasta det i soptunnan

VANCOUVER. Svenska Ishockeyförbundet kan kalla det vad de vill.

Men det man just nu försöker få de mest talangfulla svenska 15-åringarna att skriva på är rena slavkontrakt.

De har försökt samma sak förr utan att lyckas.

Det kommer de inte att göra den här gången heller.

De mest talangfulla svenska hockeyspelarna mellan 15-20 år ska alltså tvingas skriva på ett utbildningskontrakt. Annars får de inte spela i något av juniorlandslagen.

Dessutom måste de förbinda sig att stanna i Sverige eller Europa till det år de fyller 23 år. Annars kan de tvingas böta upp till 400 00 kronor.

Det går inte att kalla för annat än ett rent slavkontrakt. En 15-åring som skriver på det här kontraktet kan ha en fantastisk utveckling och då som etta i NHL-draften som artonåring och vara redo för spel i världens bästa liga.

Då finns bara alternativet att köpa sig fri, eller missa fyra år av en NHL-karriär. Jag kan inte tänka mig att någon spelare skriver på det här avtalet. I alla fall ingen spelare som har en agent att fråga om råd.

Min uppmaning:

Öppna inte ens kuvertet. Riv det och kasta det i soptunnan direkt. Det här är inte värdigt svensk idrott.

Rickard Fagerlund försökte införa ett liknande slavkontrakt under sin tid som förbundsordförande och jag var lika kritisk då.

Spelarna har makten

Som tur är har spelarna makten i det här fallet. Skriver ingen på, har Svenska Ishockeyförbundet inga landslag att skicka till junior VM-turneringarna.

Förbundet lever ju på sina landslag och på att spelare ställer upp.

Att vara landslagsman ska inte straffas med någon modern form av livegenhet.

Den tiden är förbi.

Jag hade räknat med åtminstone några riktiga knallar i Pär Mårts andra landslagstrupp.

Det blev inte ens en kinapuff. Mårts kör på med i stort samma lag han hade i Karjala Cup och anledningen är enkel. Han slipper epidemin av återbud som alltid bryter ut den här tiden på året.

Mårts är smart

Mårts har naturligtvis kollat upp vilka spelare som vill åka till Moskva veckan före jul och framförallt vilka som är skadade.

Annars hade spelare som Johan Davidsson och Mattias Weinhandl varit givna i det här laget. Men Mårts är smart.

Han kan sin historia. Han vet att december är återbudens månad och att de etablerade stjärnorna inte är specielllt sugna på att tillbringa det mesta av julledigheten i ett svinkallt Moskva.