Vettel slog till igen

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Tog sin tredje pole position på fyra försök: ”Det var ett fantastiskt varv”

Nummer ett Sebastian Vettel tog hem pole position – igen. Han har varit snabbast i kvalet vid tre av säsongens fyra tävlingar så här långt. FOTO: AFP

Sebastian Vettel gjorde det igen.

Tog sin tredje pole position på fyra försök.

– Det var ett fantastiskt varv, fjärde polen för Red Bull så det är imponerande, säger Sebastian Vettel.

Ny kvalsuccé Sebastian Vettel tog sin tredje pole position på fyra försök när han var snabbast i kvalet till Kinas GP. FOTO: GETTY IMAGES

Under helgen i Kina är det McLaren och Mercedes som varit snabbast, men när det kom till kvalet så var det återigen Red Bull som imponerade. Sebastian Vettel knockade sina konkurrenter och han var två och en halv tiondel före sin teamkollega Mark Webber.

– Jag har ingen aning om var Sebastian hämtade de sista två varven någonstans, han har haft vissa problem hela helgen men plötsligt var han tillbaka i storform, säger Red Bulls teamchef Christian Horner till Motorsport Magazin.

– Sebastian är enormt stark mentalt och han lyckas bygga upp självförtroendet under kvalet så att han blir bättre och bättre.

Huvudpersonen överraskad

Även Sebastian Vettel själv var överraskad och mycket nöjd med sin insats. Han tog sin åttonde pole position totalt och för tredje gången i år så dominerade han full ständigt under kvalet.

Den enda gången han inte har haft pole var när teamkollegan Mark Webber hade det i Malaysia senast – men då vann Vettel loppet:

– Vilket fantastiskt kval, sa den 22-årige tysken på presskonferensen.

– Det känns som om jag är i en otrolig form. I går kändes det inte alls lika bra och efter det att Mark var snabbare än vad jag var på den tredje träningen så fick vi ändra ett par inställningar och vi gick åt samma håll som han hade gått tidigare och det fungerade verkligen.

Framförallt hade Sebastian Vettel problem i den första sektorn.

– Vi gjorde framsteg där hela tiden och till slut så hittade jag en bättre linje och under de båda varven i Q3 så var det riktigt bra

Även stallkompisen Mark Webber, som bara blev slagen av sin teamkollega, imponerades av tyskens två varv i Q3.

– Sebastian gjorde stora framsteg. Det var en bra fajt mellan oss och Seb gjorde ett riktigt bra varv. Men jag är absolut inte missnöjd med mitt varv.

Risk för regn

Från tredje position startar Ferraris Fernando Alonso som haft stora problem med sin motor under säsongens fyra inledande lopp.

– Detta är max vad vi kan få ut ur bilen under ett kvalvarv, detta är den tredje tredjeplatsen för Ferrari i ett kval och det är väl där vi ligger när vi kör som bäst, säger den dubble världsmästaren.

– Sedan är vi något bättre under loppet där det handlar om längre distanser.

Inför loppet i morgon pratas det om regn, enligt väderleksrapporterna är risken för regn ungefär 70 procent.

I fjol regnade det under racet och även då hade Sebastian Vettel pole.

– Det är väl inte frågan om huruvida det ska regna utan det är frågan om när det ska regna under loppet, säger Sebastian Vettel.

– Just nu handlar det om i fall det ska vara blött under hela loppet eller om det börjar regna först efter start. Men å andra sidan regnade det förra året och jag har bara bra minnen i från det loppet.

Då vann han sitt första lopp för Red Bull.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1