Wennerholm: Kallt & rökigt – men som en NHL-arena på anabola

SPORTBLADET

GELSENKIRCHEN. Jag har knappt hämtat mig från världsrekordmatchen här i tyska Gelsenkirchen.

Jag var en av 77 803 åskådare som såg Tyskland skrälla mot USA. Det är 5,6 fullsatta Globen staplade på varandra.

Nästan sju utsålda hus i Scandinavium i Göteborg. Och nästan 14 000 fler åskådare än vad AIK drog på samtliga 26 hemmamatcher i allsvenskan i vintras.

Själv behöver jag de där jämförelserna för att riktigt förstå vad jag nyss varit med om.

Den enda gång jag suttit på en arena med mer publik var under OS-friidrotten i Sydney, där det gick in 110 000 på Stadium Australia när det var fullsatt.

Och det var det under hela OS.

Men Veltins Arena i Gelsenkirchen har tak och det gör att den känns som en NHL-arena på anabola steroider.

Fotbollslaget Schalke 04:s gräsplan var övertäckt och stolsrader var framdragna nästan till sargkanten på den tillfälligt uppbyggda rinken.

Det gjorde att det kändes som en riktig hockeyarena och även om jag satt högst upp på ena långsidan – nästan mitt framför rödlinjen – så såg jag allt som hände därnere på isen.

Pucken var väl inte större än ett gruskorn från det perspektivet, men man såg den förvånansvärt bra. Och så hela ståplatssektionen som var ett hav av tyska fans, som fick den mäktiga Djurgårdsklacken under slutspelet där hemma som att se ut som en svensk riksväg bredvid tyska autobahn.

Varför inte en jättearena i Kanada?

Jag tycker det är kul att Europa och VM kan bjuda på en fest som slår alla utomhusmatcher NHL någonsin haft. Det är viktigt för hockeyn och framförallt hockeyn i Europa.

Samtidigt kunde jag inte låta bli att sitta och undra varför ingen hockeytokig stad i Kanada satsat på en jättearena av den här typen.

Det funkar uppenbarligen att se hockey även på avstånd och städer som Toronto och Montreal har publikunderlag för att bygga en arena för åtminstone 30 000, ja, kanske 40 000.

Det är ju normala fotbollssiffror på kontinenten.

Men i NHL verkar man ha fastnat vid en arenastorlek som tar in mellan 18 000 och 22 000 åskådare. Varför vet jag inte riktigt, men jag vet att det är 16 års väntetid för ett säsongskort till bottenlaget Torontos matcher i Air Canada Centre.

Enda problemet med matchen i Veltins Arena var att det var kallare än på någon hockeyarena jag någonsin varit på. Det var nio grader ute i går kväll och det är bara ett tygtak spänt över arenan och det gör att innetemperaturen bara var några grader högre ute än inne.

Ögonen tårades – av all rök

Samtidigt är det märkligt nog rökning tillåten även inomhus. All cigarett-, pip- och cigarrök letade sig uppåt som all rök gör och där jag satt krävdes det nästan gasmask.

Ögonen tårades och jag trodde inte mina ögon när en tysk två rader framför mig plötsligt tände en stor, fet havannacigarr och satt och blåste ut tjock rök i en och en halv period. Numera har man ju vant sig vid att folk inte får röka på offentliga platser, men det har tydligen inte nått Tyskland.

l l l

Drygt 30 mil söderut håller Sverige på att förbereda sig för VM- premiären mot Norge i morgon. Bengt-Åke har startat med det kontroversiella beslutet att inte anmäla Michael Nylander till premiären, vilket innebär att han är en av de första som ryker om det kommer sena förstärkningar från NHL.

Men jag tycker Bengt-Åke gör rätt. Jag såg hela LG Hockey Games och jag såg sista träningsmatchen mot Danmark i Ängelholm. Ingen spelare har gjort mig lika besviken som Michael Nylander.

Nej, Nylander platsar inte

Det har inte hänt ett smack när han varit på isen och han har fastnat i ett eget ekorrhjul där han snurrar och snurrar längs sargkanterna. Det är visserligen världsklass på snurrandet, men det händer ingenting.

Samtidigt känner jag för Nylander som alltid tackat ja till landslaget, när många andra tackat nej.

Det finns få spelare i svensk hockeyhistoria som har samma kärlek till hockeyn som ”Nyllet”. Men VM handlar om här och nu och dagsform.

Och som Nylander spelat så platsar han inte. Tyvärr.

ARTIKELN HANDLAR OM