Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Förnedrade i går – laget har redan gett upp slutspelet

SPORTBLADET

ÄNGELHOLM. Modo är på väg att göra en omvänd trestegsraket.

SM-guld, rekordvinst och braksuccé säsongen 2006/07.

Utskåpade i SM-kvarten av Timrå 2007/08.

Och i dag – på väg mot kvalserien efter att ha blivit förnedrade av Rögle i Ängelholm. Ett gigantiskt fiasko för värvningsansvarige sportchefen Ecke Holmberg.

Hur är det möjligt? Jag tror hela hockey-Sverige frågar sig samma sak.

Vad jag såg i Ängelholm i går var ett lag som redan gett upp. Ett lag som skakar på axlarna åt att SM-slutspelet är på väg att glida dem ur hockeyhandskarna. Ett lag som verkar strunta i att de har kvalseriespel skrivet över ryggarna. Ett lag med mer än dubbla lönebudgeten jämfört med bottenlaget Rögle.

Jag hade själv nästan räknat ut Rögle, som verkligen inte spelat bra på sista tiden. Men det var skåningarna som kom ut och flög fram när matchen startade. Ett lag som bestämt sig att ta sista chansen, när alla väntade sig att Modos alla stjärnor skulle visa att de var bäst när det gällde.

Jag räknade till en kvalificerad målchans för Modo på hela första perioden. Jag räknade till åtta för Rögle. Det blev 2–0 i mål för skåningarna och det ska Modo tacka målvakten Niklas Svedberg för. Nödlösningen som fick lämna allsvenska Huddinge och ansluta till truppen på Arlanda och vidare flyg till Ängelholm.

Målvakterna största problemet

Modos största problem den här säsongen har ju varit målvakterna. Först gamle Karol Krizans kris där han inte var i närheten av sin gamla storhet under hösten och till sist fick sparken efter diverse bråk och turer.

Då värvade Modo första bästa tillgängliga på kontinenten. Mike Morrisson som blivit sparkad av sin slovenska klubb Olimpija Ljubljana (som för övrigt tränas av gamle Sverige- bekantingen Randy Edmonds). En amerikan med tvivelaktigt rykte, där det räckt med minimal scouting för att förstå att karln inte skulle hålla i elitserien.

Men han flögs in till Ö-vik som en frälsare. Nu föll glorian av redan efter första matchen och Modo stod med en helt onödig lönekostnad på cirka 600 000 kronor för amerikanens artistkontrakt. Blir det bara tre matcher för Morrison kommer han att ha kostat Ö- vikslaget ungefär 200 000 per match.

I går var det alltså Niklas Svedberg som stod. En 19-årig jättetalang som varit utlånad till allsvenska Huddinge den här säsongen.

Det var kanske honom Modo skulle satsat på från början. Han gjorde absolut inte bort sig trots sex insläppta mål i går. Han kunde inte göra mycket åt de puckarna. Jag skulle vilja påstå att det blivit ett par till om inte Svedberg räddat flera frilägen, framförallt i första perioden.

Värvningarna är fiaskon

Men även om målvaktssidan är största anledningen till Modos fall, så har nästan alla andra nyförvärv också varit fiaskon.

Det är bara norrmannen Mats Zuccarello Aasen som gjort succé – den de flesta räknat minst med.

Det är obegripligt att så många stora namn kan vara så dåliga samtidigt.

Modo är en gåta.

Den enda jag kan ge godkänt i går är backen Victor Hedman.

Han visade i alla fall hjärta.

Och han är 18 år.

Modo åker upp till Karlstad i dag för att möta serieledande Färjestad. I går spelade de bort chansen till en slutspelsplats, om det nu inte sker ett under.

Men de har två lag framför sig med betydligt lättare spelprogram än de själva och fem poäng upp till Brynäs på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Med fyra matcher kvar att spela.

Den usla målskillnaden gör att de måste vinna två matcher fler än Brynäs för att passera gästrikarna.

Då har de dessutom Djurgården före sig, som var nära att hämta upp 0–4 mot Färjestad i går.

Det kommer inte att gå.

Nu handlar det bara om att överleva.

Och att undvika kvalserien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Mats Wennerholm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Wennerholm