Sandström bänkas – igen

SPORTBLADET

Förbundskaptenerna satsar på Sjöstrand och Palicka i rysaren i morgon

Foto: BILDBYRÅN
PETAS I STORMATCHEN Per Sandström är vår mest rutinerade målvakt, men i morgon satsar lagledningen på de två färskingarna mellan stolparna.

SPLIT. Per Sandström får än en gång sitta på läktaren i en nyckelmatch.

Sportbladet.se kan avslöja att succémålvakterna Johan Sjöstrand och Andreas Palicka får stå mot Kroatien i morgon.

– Vilka modiga förbundskaptener vi har, utbrister Claes Hellgren, TV4:s expert och före detta stormålvakt.

Landslaget har aldrig haft någon uttalad förstemålvakt under Ola Lindgren och Staffan Olssons regim men inför VM ansåg de flesta att Per Sandström nog ändå skulle bli någon form av förstekeeper då han är den klart mest rutinerade i trion.

Men i VM är det de båda UVM-guldmedaljörerna från 2007 — Johan Sjöstrand, 21, och Andreas Palicka, 22 — som övertygat mest.

Sandström fick inleda mot Kuba. Hamburgmålvakten stod i första halvlek, gjorde det bra men motståndet var också tämligen uselt.

Sandström i kväll

Inför ödesmatchen mot Sydkorea valde Ola Lindgren och Staffan Olsson att sätta Sandström på läktaren. Då klev Palicka in och storspelade.

I nyckelmatchen mot Spanien i måndags fick Johan Sjöstrand lite överraskat förtroendet med Sandström som back up. Skövdemålvakten fick ett internationellt genombrott och Sandtröm fick sitt akvar på bänken hela matchen.

När det i kväll är dags för nästa svaga motståndare igen, Kuwait, får Sandström förtroendet på nytt.

– Per kommer att starta matchen och Andreas Palicka är back-up, säger Ola Lindgren.

Förbundskaptenen avslöjar också att det redan är klart att Sandström får sätta sig på läktaren igen i morgon i en trolig gruppfinal mot guldfavoriterna Kroatien.

– Det blir Johan och Andreas mot Kroatien. Vem av dem som startar är inte bestämt.

Lindgren vill inte se det som att Sandström skulle vara en form av tredjemålvakt i dagsläget.

– Vi rullar runt på målvakterna. De andra har presterat när Per har varit back-up och jag tror att Johan och Andreas har känt ett stort stöd av att Per har varit där. Han är en lojal lagspelare och de fungerar som ett team.

– Vi har ingen uttalad förstemålvakt utan de gör jobbet tillsammans. Och även om man står utanför har man en viktig roll vid målvaktsgenomgångar, att kolla skyttar och så vidare.

Har Palicka och Sjöstrand överraskat till och med på er i VM?

– Vi visste att de var bra men det är inget som garanterar att det går bra i VM.

– Det har kvittat vem av dem vi har valt så har det gått bra. Vi har nästan kunnat blunda och peka?

Hyllas av Hellgren

Det är alltså inte fingertoppskänsla?

— Det är ni som skriver det och det får ni gärna göra. Vi försöker analysera och titta på vilken målvakt som passar bäst mot vilket motstånd. Men vi är medvetna om att vi inte kommer att ha full utdelning på det varje gång, säger Lindgren.

När den gamle stormålvakten, och numera TV4-experten, Claes Hellgren får höra att ungtupparna Palicka och Sjöstrand ska stå mot Kroatien utbrister han:

– Vilka modiga förbundskaptener vi har! Det är ju underbart! De har inget att förlora.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll