Alpint

Marcus Leifby livebloggade från damernas störtlopp

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se rapporterade direkt från Anja Pärsons medaljjakt

Anja tappar den berömda ”linjen” och så var den dagen också förstörd...
Anja tappar den berömda ”linjen” och så var den dagen också förstörd...

Stockholm/Val d'Isère

Ur i super G och ur i kombinationen.

Och det gick inte i dag heller för Anja Pärson.

Trots en kanonstart fick hon nöja sig med en 12:e plats och Sverige är fortfarande utan medalj i VM.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följde dagens störtlopp – port för port – och så här var tävlingen.

Suveräna Lindsey Vonn jublar efter störtloppet.

14.00 Nej, det ville sig inte i dag heller för Anja. Tolva i störtloppet, och det är, hör och häpna, den bästa placeringen för Anja så här långt i VM. Hon åkte ju ur både i super G och i kombinationen i förra veckan. Och nu har alltså samtliga guld som hon tog i Åre-VM 2007 bytt ägare.

Eller ja, hon har ju medaljerna kvar förstås men hon är inte regerande världsmästare längre.

Ni som missade åket, bara så ni vet... ja, och om ni vill ha lite mer att gräma er över, så var Anja i ledningen under den första delen av loppet där hon åkte grymt snabbt. Hon hade bästa tiden av samtliga, ja till och med bättre än Lindsey Vonn, på den första delen men sen kom det där slaget som gjorde att linjen, farten och chansen bara försvann i ett naffs.

Anja var förstås besviken efteråt men SVT:s mick klarade sig. ”Jag visste direkt att det var kört” sa Anja om slaget och hon berättade även att loppet sugit musten ur henne och att hon hade svårt att andas när hon gått i mål.

Och om Anja har oflyt så har väl Lindsey Vonn det motsatta. Två guld nu för amerikanskan... men det är klart, hon har ju Red Bull som sponsor och vad har Anja, är det fortfarande kexchocklad? Det kanske spelar in, vad vet jag...

Anja har två chanser kvar – i storslalom och slalom som körs på torsdag och lördag. Bara så ni vet, inför fortsättningen.. Senast Sverige lämnade ett VM utan medaljer var 1989... Alltså, det här kan bli det sämsta VM:et på 20 år...

Så här slutade störtloppet...

1. Lindsey Vonn, USA.

2. Lara Gut, Schweiz.

3. Nadia Fanchini, Italien.

I eftermiddag avgörs herrarnas kombination med svenskarna Niklas Rainer och Stig H Hans Olsson. De ligger på 14:e respektive 32:a plats inför slalomåket klockan 17. Chanserna till medalj? Mnjaa, förmodligen lika troligt som att Zlatan Ibrahimovic spelar balalajka tillsammans med Nick Borgen i nästa års Melodifestival.

Vi säger grattis till Vonn och stänger ned och bryter ihop en stund nu. Vi hörs senare i veckan, ta hand om er så länge..

Over and out!

/ Marcus

13.52 Oj, titta där. Marion Rolland, Frankrike, gör ett kanonåk och går in på en femteplats. Hon har väl aldrig haft ens en topp-tio-placering i världscupen tidigare? Det var en skräll och hon firar som om hon hade vunnit VM-guld, Nobels litteraturpris och 12 miljoner på joker på samma gång.. Kul.

13.46 Vi har 15 åkare kvar men det är blåbär hela bunten och vi kan nog, till 99,99999 procents säkerhet, slå fast att Lindsey Vonn, USA, vinner guldet. Lara Gut, Schweiz, tar silver och italienskan Nadia Fanchini bronset.

Wiberg, som vanligt i den där galna mössan som påminner mer om ett australiensiskt får, analyserar för fullt tillsammans med Popsen och vi väntar på Anja-snack nu. Hon lär inte vara allt för nöjd, hon är ju rätt tjurig när hon inte vinner... Det är ju bland annat det som gjort henne så förbaskat bra. Jag tror hon kommer att ta tag i SVT-micken och slita den i stycken med bara tänderna...

Anja är nere på en tiondeplats nu. Av de tre gulden hon tog i Åre-VM 1997 har hon inte lyckats försvara något, tyvärr. Men det kommer fler VM. Och ett OS nästa år... Ja, och så någon tävling till senare i det här världsmästerskapet... På torsdag kör hon storslalom och på lördag slalom.

13.44 Japp! Vilken fajt vi fick här... Lindsey Vonn tar över ledningen med 50 hundradelar och det gott folk, det vågar jag lova var ett guldåk. Otroligt imponerande åk av amerikanskan och då fick vi en svensk guldpeng ändå... Japp, det är nämligen en svensk vid namn Nicklas Cronsell som sköter deras skidor. Härligt, det går alltid att hitta någonting att vara glad för...


13.43 Lindsey Vonn på väg och i ledning. Här kan vi ha ett guldåk på gång... Före med 21 hundradelar vid sista mellantiden.


13.41 Lara Gut ser mer och mer nöjd ut... Hon höll på att sätta de där pilotbrillorna i halsen när Anja flög fram under den första delen av loppet..


13.40 F A N. Några svängar före mål missar Anja totalt och kommer helt ur balans. Hon tappar fart och linje och allt som är viktigt i störtlopp och är nio i mål... Det såg ju så bra ut, det såg otroligt bra ut sen kommer den där missen som sabbar allt. Anja är nionde tjej i mål, tyvärr..


13.40 Neeeej... hon är nog borta, hon missar helt i en sväng...


13.39 Jäklar vad hon kör... Hon kör som en galning, Anja.. Det går fort fort fort som fasen.. 57 hundradelar för Gut!!


13.38 Sista chansen att försvara något av de tre VM-guld hon tog i Åre... Ja! Ledning första mellantiden...


13.36 Riesch in som sjua. Och nu är det dags för Anja! Kom igen nu!


13.35 Vanderbeek är långt efter. Nu närmar det sig... en åkare kvar nu bara sen kommer Anja. Och det är inte vilken åkare som helst, det är Maria Riesch, en av favoriterna... hon kraschade ju på träning här för några dagar sedan men stället alltså upp ändå. Och solen har tittat fram, perfekt för Anja det!


13.34 Enligt Strand så är det viktigt att ”inte öppna upp för mycket” och ingen i hela världen har en aning om vad han menar med det.


13.33 Kelly Vanderbeek, Kanada, nästa tjej att bege sig i väg. Bra start på henne också.

13.32 Dominique Gisin... försvinner... hon hade faktiskt ledningen vid första mellantiden. Hon får ett slag och där var det över. Gut pustar ut igen. Hon har slängt på sig ett par pilotbrillor nu, Gut, och hon närmar sig sin första VM-medalj...

13.30 15 åkare är avklarade och vi har en 17-åring i ledningen. Lara Gut. Hon har tydligen spytt några gånger i natt rapporterar Pernilla Wiberg. Inte illa. Ja, alltså att stå på benen, dra ner för en backe i över 100 kilometer i timmen, svänga fram och tillbaka, hoppa och studsa... utan att vomera innanför hjälmen..


13.28 No. Hon grejar inte en pallplats. In som fyra. Nu kommer Tina Maze och hon åker för Slovenien. Chefredaktör Kalle Jungkvist tror inte på Anja i dag. Han står bakom ryggen på mig och är ”skuggreporter” nu så ni vet... Om ni undrar varför jag helt plötsligt ändrar skrivstil och stryker alla svordomar.13.25 Nej, det räcker inte. 43 hundradelar efter och Gut pustar ut där nere i ”vinnarcirkeln”. Och nu kommer ännu en hemmaåkaren – Marie Marchand-Arvier som tog silver i super G.

13.25 Österrikiskan Elisabeth Görgl har ett bra åk på gång ser det ut som. 101 km i timmen kommer hon farande i.

13.23 Chefredaktör Kalle Jungkvist glider förbi och undrar när Anja åker... Hon åker alltså som nummer 19 och det är inte så långt kvar nu. Vi har henne i backen om cirka tio minuter.


13.21 Hemmaåkaren Ingrid Jacquemod går in på en sjätteplats till publikens stora besvikelse... Nu har vi åkare nummer 12 väg ned, kanadensiskan Brydon.

13.18 Jag tror vi får försöka göra en liten guide till er som följer alpina VM... En ”språka på Stig Strandska”... Det är mycket ”oroligt underlag”, ”rakt på”, ”långsväng”, ”snösprut”, ”gå på” och – förstås – ”linjen” nu och jag är inte helt säker på vad han syftar på alla gånger, den gode Stig..

13.16 ”Sweet dreams” dånar ur högtalarna i målområdet.. Fischbacher får drömma vidare om medalj, hon är trea i mål, 1,05 efter Gut och det lär knappast räcka till medalj.


13.15 Italienskan Nadia Fanchini låg före vid första mellantiden men tappar på sista delen och... ouujjjuj var nära det är att hon tar över ledningen... Fem hundradelar från Gut. Det kanske inte var så märkvärdigt ändå, Guts åk? Nu har vi Fischbacher i backen – och i ledning vid första mellantiden...

13.13 Lara Gut är alltså bara 17 år... Klara Krizova, 19 år, får rejält med pisk och är 5,48 efter Gut när hon korsar mållinjen. Oj.


13.11 Lara Gut gör ett bra åk. Hon har bra fart, 104 km/timmen. Och ojjojojoj.. vilken ledning hon tar, hon krossar allt så här långt och går upp i ledningen. Det där var nog ett medaljåk vågar jag lova. Satiken vad snabbt det gick. Bra gjort Gut. Mycket bra gjort.


13.09 Ja, hon var rätt bra på ”sväng”, Cook. Hon tar en rejäl ledning på nästan en sekund. Nu kommer Lara Gut. Hon är bra som fasen. Intressant det här... Nu kommer hon...


13.07 Fabienne Suter tar över ledningen. Sju hundradelar, mer marginal än så blir det inte men det räcker ju. Ingen kanonåk av Suter men ledning för Schweiziskan i alla fall. Nu har vi Stacey Cook på väg och enligt Strand så är Suter duktig på ”sväng”... Happ..

13.05 Spanjorskan Carolina Ruiz Castillo far ner i pisten som en skållad gris och tar över ledningen. Det går undan det här, Castillo hade en hastighet på 100 km/timmen. Det är ju sjukt.

13.03 Italienskan Verena Stuffer tar över ledningen med 39 hundradelar men de här första åkare ska inte ha någonting med tätstriden att göra.

13.00 Si där jag. Mätt och belåten och magknip och nu kör tävlingen i gång. Gina Stechert är första tjej i väg. Stig Strand säger att snön är orolig. Vad menar han med det undrar jag?

12.50 Ja, tio minuter till start och jag jobbar hårt för att få ner en halvljummen spagetti och köttfärssås från Ica. 45 spänn. Det smakar därefter. Medans jag kämpar vidare så ska ni få startlistan... Lindsey Vonn, Anja och Maria Riesch gör upp om det här, tror jag. Här har ni de hetaste åkarna som strax kickar igång den här tävlingen...

1 Gina Stechert GER
4 Fabienne Suter SUI
6 Lara Gut SUI
8 Nadia Fanchini ITA
9 Andrea Fischbacher AUT
10 Nadia Styger SUI
11 Ingrid Jacquemod FRA
12 Emily Brydon CAN
13 Elisabeth Görgl AUT
14 M Marchand-Arvier FRA
15 Tina Maze SLO
16 Dominique Gisin SUI
17 Kelly Vanderbeek CAN
18 Maria Riesch GER
19 Anja Pärson SWE
20 Britt Janyk CAN
21 Lindsey Vonn USA
22 Renate Götschl AUT

12.15 God middag mina vänner! Adam, Gry.. allt bra med er? Hoppas.

Då var det dags att bärga Sveriges första medalj i det här fiaskobetonade världsmästerskapet... Eller vad tror ni?

Damernas störtlopp blev ju inställt i går och det gjorde Anja Pärson irriterad... och det är bra, det är riktigt bra. Det kanske är det som krävs för att hon ska tända till ordentligt för visst känns det lite som att hon inte varit speciellt taggad?

Så här långt i VM har det blivit två uråkningar (super G och kombinationen) och en massa halvdassiga bortförklaringar som handlat om för lös snö, för hård snö, för mycket snö, för lite snö, för vit snö, för kall snö, för ojämn snö, för jobbig snö, för tråkig snö... för dålig sikt eller för mycket otur...

Störtloppet startar klockan 13.00 om fransmännen lyckats få i ordning backen. Det här VM:et har ju mest handlat om ett enda stort kaos men vem är förvånad, det går ju i Frankrike... Arrangörerna verkar ha tagits helt på sängen... ” Que? Har det snöat? Ehh... que?”...

Snart får ni lite startlistor, några Stig Strand-citat och fler rapporter från Val d'Isère.

Visste ni förresten att Anja Pärson är regerande världsmästare i just störtlopp?

Det är väl inget gott tecken... Anja har varit regerande mästare (då ska man alltså försvara sina guld, inte bli av med dom) i samtliga discipliner som körts så här långt i VM.. Vi snackar både kombination och super G... Har väl gått.... så där.

Under tiden jag slänger i mig en snabblunch kan ni hålla till godo med den här underbara segerintervjun med Ingemar Stenmark... den mannen alltså, han kunde åka skidor men i intervjuerna så gick det inte riktigt lika bra... Han hittade inte riktigt rätt linje..

Bosse Ringholm är ju en spexig och sprallig spjuver i jämförelse...

Hörs snart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint