Första uppdraget: Sveriges ödeskval

SPORTBLADET

Viasat-värvningens rivstart i höst: VM-kval och Champions League

Foto: MONTAGE

Han värvades till kanalens hockeysatsning men Sportbladet kan avslöja att det blir mer än hockey för Niklas Holmgren.

Första uppdraget blir att kommentera Sveriges ödesmatch mot Ungern i VM-kvalet.

– Det stämmer. Jag kommer att kommentera landslaget och Champions League också, det ska bli spännande, säger han till Sportbladet.

I går kunde Sportbladet avslöja att Viasat värvar kommentatorn Niklas Holmgren, 44, och experten Calle Johansson och att man dessutom har köpt rättigheterna för NHL för fyra år framöver.

Men Niklas Holmgren är inte bara tänkt som hockeykommentator utan kommer även att få en tung roll på fotboll.

Får göra Champions League med Strömberg

Holmgren, som har ett långt förflutet på Canal Plus, har de senaste åren nästan uteslutande kommenterat Premier League och allsvenskan. Nu väntar Champions League och Sveriges viktiga landskamper.

Första uppdraget blir att kommentera Sveriges ödesmatch i VM-kvalet, matchen mot Ungern borta 5 september.

– Mitt kontrakt startar 1 september och jag börjar med att kommentera matchen mot Ungern nere i Budapest. Det ska bli häftigt, säger Holmgren som tror att det är skillnad på att kommentera Sveriges landslag jämfört med Premier League.

– När man kommenterar allsvenskan och Premier League är det mer viktigt att INTE vara enögd. När jag kommenterar landslaget kanske jag kan skrika ”jaaa” lite mer. Det kan jag inte när Arsenal möter Manchester United till exempel.

Under hösten kommer Holmgren även att kommentera matcher från Champions League tillsammans med Glenn Strömberg.

Holmgren har ett brett register som kommentator.

Han började kommentera ishockey på Filmnet under tidigt 90-tal.

Minns helst Stanley Cup-finalen 1994

Efter en sväng på Eurosport och Kanal 5 så har Holmgren nästan uteslutande jobbat på Canal Plus med Premier League, allsvensk fotboll, elitseriehockey och NHL.

Vad är roligast att kommentera, hockey eller fotboll?

– Oh herregud... be mig inte att svara på det för det är omöjligt. Båda har sin charm. Jag älskar fotboll men sedan tycker jag om hockeyn för det händer så mycket hela tiden.

Har du kommenterat landslaget förut?

– Ja, det har jag faktiskt. Jag kommenterade VM 1994 på Eurosport. Men det känns lite nytt.

Vilket är ditt bästa kommentatorsminne?

– Ja du, det är nog från 1994 när jag kommenterade Stanley Cup-finalen på plats när New York Rangers vann. Den sjunde avgörande matchen spelades i Madison Square Garden, det var riktigt häftigt.

Något annat?

– Det finns många, så klart. Att se Arsenal, med Fredrik Ljungberg i spetsen, avgöra ligan på Old Trafford var häftigt. Och sen kommenterade jag den första allsvenska matchen i Canal Plus. Det var den 1 september 1997 och Halmstad slog AIK hemma. Fredrik Ljungberg gjorde målet på Magnus Hedman.

Genom åren har Niklas Holmgren gjort sig känd som en intensiv och känslofylld kommentator.

Det galna Premier League-referatet

Ett av hans mest spektakulära referat var ”titta-där-titta-där-titta-där-titta-här”-referatet ( se det här ) från mötet mellan Arsenal och Manchester United 2007.

– Det är lite jag men det var ingenting jag tänkte på under matchen. Jag gjorde matchen själv och efteråt, när jag skulle jaga fatt på en taxi utanför arenan, så ringde det en massa och ville prata om referatet. Det är nog inlevelsen som är lite av mitt signum, jag lever mycket på den. Jag lever mig in i matcherna på något sätt.

Och just det signumet fick SVT:s klassiska kommentator Bengt Grive att gå i taket.

– Det är många som jag ser upp till och jag plockar väl saker från många. Jag hade Bengt Grive som mentor. Vi jobbade ihop ett tag och han var helt förstörd över min inlevelse.

– Själv kunde han ju sitta tyst i en kvart.