Alpint

Marcus Leifby livebloggade från damernas superkomb

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se rapporterade direkt från Anja Pärsons medaljjakt

Anja Pärson intervjuas av SVT innan starten av dagens superkomb.

Anja Pärson intervjuas av SVT innan starten av dagens superkomb.

Foto: SVT

Stockholm/Val d'Isère

I dag fortsatte alpina VM med damernas kombination.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följde tävlingarna under hela dagen – port för port – med hjälp från Patrik Thornéus och Jenny Modin som är på plats i Val d'Isère.

Tyvärr åkte Sveriges stora medaljhopp Anja Pärson ur direkt. Även Frida Hansdotter körde ur.

Läs hela rapporteringen nedan.

Frida Hansdotter.

Foto: SVT

11.50 Anja har förklarat vad som hände nu och jag ska skriva en nyhetsartikel. Vi stänger live-bloggen nu med en kort summering av dagen... Den sög!

Båda svenskorna åkte ut, Lindsey Vonn leder.

Fan. Trevlig helg!

/ Marcus

11.42 Nja. Hon står på benen i alla fall men... ajajaja, där kraschar hon.. Hon tappar balansen, faller på rumpan och kanar ut i skyddsnätet där hon fångas upp. Ser inte så farligt ut. Tyvärr, båda svenskorna är borta...


11.42 Stacey Cook på väg ner nu, sen har vi Frida Hansdotter och det ska vi förstås hålla ögonen på. Vore ju kul att få en blågul åkare i mål i alla fall under det här mästerskapet... Nu lyser solen och nu har vi Frida i farten...


11.40 Nu får vi se bilderna på Anja... Ja, hon är alltså i ledningen vid den första mellantiden och det ser hur bra ut som helst. Sen får hon ett slag på skidan, efter 25-30 sekunders åkning, och bara avbryter. Slaget ser inte så hårt ut men det räcker för att få Anja ur balans och ur tävlingen.


11.38 Anjas raka motsats i det här mästerskapet verkar vara Lindsey Vonn. Amerikanskan tar över ledningen och vilken form hon har prickat in, Vonn.


11.33 Nej, gott folk, det här är bedrövligt! Punkt slut. Bedrövligt. Anja kör ur en bit in i loppet och är borta från den här tävlingen också. Formen på Anja är väl fullt jämförbar med skicket på Fidel Castros höftkulor. Ur i super G. Ur i kombinationen. Ur ur ur. Bort bort bort. Fiasko? Vad säger ni?

Jag vet inte om ni hängde med där innan men det var alltså så att kanadensiskan Brydon åkte ur och eftersom Anja hunnit starta ska hon flaggas av så att det inte sker några olyckor nere i backen. Grejen är att Anja hinner åka ur innan flaggan kommer upp och det är inte så mycket mer att göra än att gräva ned sig en stund.

Anja har därmed inte en suck att försvara sitt VM-guld från Åre-VM 2007. Hon är på väg ner i backen nu och vi väntar in en kommentar.

Alla är nog otroligt besvikna nu, inte minst Anja. Gry kanske kan hitta någonting positivt och bra i det här i alla fall. Gry!? Hjälp oss nu...


11.30 Fasen. Anja startar sitt åk och har en kanontid på gång och sen kör hon ur... Vad händer? Åkaren före Anja kör ur och då ska Anja flaggas av men hon hinner köra ur innan... Neeeej... Ursäkta mig men. FAN.


11.30 Anja flaggas av!!


11.30 Nu har vi Brydon i backen. Så! Upp och hoppa och studsa lite nu och dansa fram lite sol över de franska alperna. Bara lite, lite hade räckt. Typ 90 sekunder. Sedan kan det vara mulet fram till maj.


11.27 Zettel gör ett helt okej åk och går in på en andraplats. Nu har vi två åkare, Fenninger och Brydon, sedan är det dags för Paerson som det står i startlistan...


11.27 Nu kör vi igen. Kathrin Zettel först ut i den nypreparerade backen.


11.25 Ahhh... Det måste vara Gry som suttit uppe hela natten och röstat på Anja. Gry tycker allt är bra. Allt. Till och med Lennart Johanssons löpsteg. Det är också bra. Kärnkraft? Det är bra... Kärnvapen? Också bra.


11.21 Ett litet uppehåll nu, banunderhåll. Ni tror inte på Anja, där hemma.. 62 procent av er tror inte Anja tar medalj i dag ser jag. Ni som tror hon tar medalj, ni får gärna motivera varför...

11.18 15 åkare har kört nu. Lara Gut är fortfarande i ledning. En överlägsen ledning. Nu ska vi ta ner tre åkare till sen är det dags för Anja. Det råder dålig sikt men det kan kanske gå ändå, det här, jag börjar få en bra känsla i magen...


11.17 Franskt i backen igen. Sandrine Aubert. Ser inte speciellt bra ut för henne heller.


11.17 Julia Mancuso, tog silver i den här disciplinen i Åre-VM för två år sedan, drar i väg. Hon har nummer 14, snart dags för Anja alltså. Stig Strand suckar och stånkar och strax efteråt ger Mancuso upp och avbryter åket.


11.14 Michaela Kirchgasser, en liten outsider, drar i väg. Till skillnad från alla andra dagar så verkar det se lite mindre livsfarligt ut i dag. Jag vet inte om det beror på att banan är lättare, isen lite mindre hal eller om tjejerna är lite mer försiktiga. Men det är rätt skönt att slippa se korsbanden fara och flyga... Kirchgasser åker ut en bit in i åket. Hon är borta. Inte outsider längre. Bara out.


11.11 Silvermedaljören och hemmaåkaren Marie Marchand-Arvier vräker sig ut men hon har inte alls samma fart som Gut hade. Och det syns på tiden när hon går i mål. Ännu en fransyska på väg ner nu... Jacquemod.


11.09 Gut fortarande i ledning och den lär hålla ett tag. Från nummer 16 och framåt kommer ”favoriterna”. Fabienne Suter i backen nu, startnummer 9. Anja har alltså 19 och Lindsey Vonn 22, så ni vet.


11.07 Lara Gut, Schweiz, har ett kanonåk på gång. Hon drar ner i 104 kilometer i timmen, utan krockkudde, och det är ju för fasen på gränsen till vansinne... Lara Gut tar över ledningen. Gut gut för Gut. Medaljåk? Inte omöjligt. Hon är hygglig på slalom också...11.04 Marusa Ferk är ny ledare i mål. Också hon från Slovenien. Italienskan Schnarf på väg ned nu. Det går undan i dag, arrangörerna skyndar på starten för att få störtloppet avklarat innan vädret blir ännu sämre. Schnarf var en snarkning och långt efter i mål.


11.02 Tina Maze från Slovenien tar sig i alla fall i mål på 1:33, och någonting. Då har vi en åkare i mål och åket tar ungefär en och en halv minut.


10.58 Andrea Dettling ska snart köra igång den här kombinationstävlingen. Superkombination som det kallas. Skillnaden från en vanlig kombination är att det körs ett störtlopp och ETT slalomåk under samma dag. I vanliga kombinationen körs två slalomåk.

Dettling hinner inte många meter innan hon hamnar på den klassiska ”innerskidan” och faller. En borta.

Det har börjat snöa igen också... Tyvärr..

10.55 Störtloppen körs ju i samma ” skräckbacke” som Jessica Lindell Vikarby trasade sönder sitt knä i härom dagen. Och det var inte bara Jessica som körde ur. Maria Reisch kraschade hon också och var väldigt skärrad när hon kom ner. Reisch kör i dag, det gör inte Jessica som ni vet.


10.48 Okej, mina vänner. Det närmar sig start. Anja säger att hon känner sig lite mer på hugget men jag saknar den där riktiga tändningen i hennes ögon. Hon verkar inte alls lika taggad som vi är vana vid att se henne. Mätt och belåten? Hon har ju trots allt elva VM-medaljer och är med det den andra mest framgångsrika skidåkaren någonsin på damsidan...

Anja är dessutom regerande mästare i kombinationen, hon vann på hemmaplan i Åre 2007, det lär bli tufft att försvara det guldet men... ja, Anja är Anja...

Och Pernilla Wiberg är Pernilla Wiberg och hon bär fortfarande den där mössan som får små barn att börja gråta. Var är tittarstormen mot SVT? Tv-tittarna har ju en tendens att reta sig på småsakerna, som Christer Ulfbåges skäggstubb eller Peter Jihdes spasmer i händerna...

10.28 Ny rapport från Frankrike, den här gången är det tv-stjärnan Jenny Modin som gnäller fram en rätt dålig väderrapport för oss svenskar. ” Njaaaää..” låter det... Det har visserligen slutat att snöa med Jenny säger att det är ganska dimmigt, speciellt uppåt toppen av backen, och sikten är ingen höjdare alls.

Vi hoppas på snabb väderomväxling – antingen ett ordentligt jäkla snöoväder så att tävlingen ställs in och körs när det är soligt eller att det spricker upp...


10.20 Snart ska jag ringa in en ny väderrapport men först tänkte jag ger er startlistan för störtloppet. Vi har två svenskor med, Anja har startnummer 19 och Frida Hansdotter går ut som 24:e tjej.

Storfavoriten i dag är alltså inte Anja, inte i min värld i alla fall, utan det kommer förmodligen att handla väldigt mycket om den leende amerikanskan Lidsey Vonn (guld i super G i tisdags)

Här är startlistan i sin helhet:

1 DETTLING Andrea SUI

2 MAZE Tina SLO

3 FERK Marusa SLO

4 SCHNARF Johanna ITA

5 STECHERT Gina GER

6 GUT Lara SUI

7 GRAND Rabea SUI

8 MERIGHETTI Daniela ITA

9 SUTER Fabienne SUI

10 MARCHAND-ARVIER Marie FRA

11 JACQUEMOD Ingrid FRA

12 KIRCHGASSER Michaela AUT

13 ZAHROBSKA Sarka CZE

14 MANCUSO Julia USA

15 AUBERT Sandrine FRA

16 ZETTEL Kathrin AUT

17 FENNINGER Anna AUT

18 BRYDON Emily CAN

19 PÄRSON Anja SWE

20 RIESCH Maria GER

21 GOERGL Elisabeth AUT

22 VONN Lindsey USA

23 COOK Stacey USA

24 HANSDOTTER Frida SWE

25 ALCOTT Chemmy GBR

26 MARSHALL Chelsea USA

27 RUIZ CASTILLO Carolina SPA

28 HRSTKOVA Lucie CZE

29 ROLLAND Marion FRA

30 ROBNIK Mateja SLO

09.38 Godmorgon där ute! Hur är det ställt med medaljtörsten? Jag är snustorr i munnen... Det är jag, Marcus Leifby, som ska guida er fram genom damernas kombination i dag.

Adam och Gry jublar sig hesa, så klart.

Senast jag själv åkte utför var i slutet på 80-talet när jag fick ett par blå miniskidor i julklapp och slängde mig utför Nicklabacken i Älmhult (som har en lutning på drygt 4 procent) men med tanke på Stig Strands felprocent när han expertkommenterar (ni vet... ” njaää, där tappar hon linjen”.. och så är åkaren 67 hundradelar före ledaren) så tror jag att jag har ganska goda möjligheter att ge er en bra bild av den här tävlingen...

I dag är det dags för kombinationen och på förhand så är det väl just i kombinationen som Anja Pärson ska ha bäst och störst chans att knipa sin 12:e VM-medalj... Men med tanke på hur det har sett ut den här säsongen, speciellt i backarna nere i Val D'Isère, så ska vi nog inte ha alldeles för stora förväntningar på guld i dag... Förväntningar ska vi ha, absolut, men inte för stora... Varningen är därmed utfärdad.

Jag har precis pratat med kollega Patrik Thornéus på plats i Frankrike och han lämnar rapporter om att det snöar nu på morgonen och det betyder två saker. För det första så kan störtloppet, som är det första momentet i kombinationen, kan skjutas upp... Att köra störtlopp när det snöar är förenat med livsfara.

För det andra... mulet väder ökar inte direkt Anja Pärsons chanser i dag. Anja är en ”solskensåkare”, det såg vi inte minst i tisdags under super G-tävlingen. Jag har tyvärr ingen statistik men det hade varit intressant att veta hur många av Anjas alla VM-medaljer som tagits just när solen varit framme... Någon som vet?

Anja suckade nog när hon vaknade i dag och stack ut näsan...

Störtloppet är tänkt att starta klockan 11.00.

Vi återkommer med en ny rapport om en stund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint