Flinck kommenterar hela EM-truppen

avTobias Österberg

SPORTBLADET

Här får ni fakta om spelarna samt kommentarer av Sportbladets handbollsexpert Johan Flinck.

Foto: AP
Staffan Olsson.

Målvakter

1. Mattias Andersson, 31, Grosswallstadt (Tyskland)

Statistiskt Bundesligas bästa målvakt i höst. Hysterisk form som verkar hålla i sig. Har inte gjort ett mästerskap sedan 2000.

12. Dan Beutler, 32, Flensburg (Tyskland)

Gör sitt andra mästerskap och lär få mycket förtroende ihop med Andersson. Kan spika igen totalt.

22. Johan Sjöstrand, 22, Flensburg (Tyskland)

Supertalang som står bakom Beutler i Flensburg. Enormt hög högstanivå men får räkna med att inte skrivas in i truppen från början.

Vänstersexor

6. Jonas Källman, 28, Ciudad Real (Spanien)

En av våra få riktiga världsstjärnor. Vunnit allt med superlaget Ciudad Real. Nyckelspelare i 5-1-försvaret men ingen 60-minutersspelare. Oerhört viktig för landslaget.

24. Fredrik Petersen, 26, GOG (Danmark)

Showare och bolltrollare. Matchvinnartyp som älskar att göra mål, helst snygga. Mästerskapsdebutant som varit en strulpelle tidigare.

Mittsexor

3. Mattias Gustafsson, 31, Ålborg (Danmark)

Stor och stark mittsexa som är på väg till Bundesliga. Ser ut att peta bort Arrhenius som förstavalet i sitt andra mästerskap.

14. Robert Arrhenius, 30, Aragon (Spanien)

Har varit med i alla mästerskap som Sverige deltagit i sedan 2003 men fick chansen som förstaval först i VM i fjol. Var dock inte helt ikapp efter testikeloperationen och tog inte chansen riktigt.

Högersexor

9. Jan Lennartsson, 28, Ålborg (Danmark)

Slog igenom i EM 2008 men hade inget lysande VM 2009. Får nog se sig som andraval bakom Ekberg.

10. Niclas Ekberg, 21, Ystads IF (Sverige)

Spås en lysande framtid och lär lämna elitserien i sommar. Mogen 21-åring som lägger straffarna ihop med Petersen och är vass i kontringarna.

Vänsternior

23. Fredrik Larsson, 25, Aragon (Spanien)

Skadorna har gjort att det stora genombrotet fått vänta på sig för mästerskapsdebutanten. Har kallats ”nye Lövgren” länge för sin spelstil och är egentligen mer mittnia.

25. Kim Ekdahl du Rietz, 20, Lugi (Sverige)

Förbundskaptensfavorit som har alla förusättningar men som varit axelskadad i snart ett år och inte kunnat skjuta ordentligt. Ses av förbundskaptenerna som en joker att slänga in i EM.

Mittnior

8. Lukas Karlsson, 27, Kolding (Danmark)

Var på väg mot ett genombrott i VM i fjol när han skadades. Stark mittnia som inte är lika individuellt skicklig som kollegan Doder men däremot lite bättre på att styra upp spelet.

11. Dalibor Doder, 30, Ademar Leon (Spanien)

Lirare med väldigt hög högstanivå. Har tagit stora kliv sedan han kom till Spanien och är nu en av Sveriges viktigaste spelare.

Högernior

5. Kim Andersson, 27, Kiel (Tyskland)

Lagkapten och den andra riktiga världsstjärnan vid sidan av Källman. Fruktat skott och livsfarlig i andrafasen. Har haft en tendens att tänka för mycket på alla de andra i landslaget jämfört med i Kiel.

17. Oscar Carlén, 21, Flensburg (Tyskland)

Har i höst vuxit ut till en spelare på allra högsta Bundesliganivå. Otrolig fysik och ett fantastiskt skott. Lär spela en del som mittnia för att förbundskaptenerna ska få plats med både honom och Kim samtidigt.

Försvarsspelare

18. Tobias Karlsson, 28, Flensburg

Försvarsgeneralen som byter när det blir uppställt anfallsspel. Nyckelspelare för svensk framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll