”Vi vill vara fredsmäklare”

avChristoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

Ferrari, Renault och Toyota protesterar högt mot FIA:s budgettak. McLaren är tysta. Här är anledningen:

– Vi vill vara fredsmäklare, säger Martin Whitmarsh.

Tysta – utåt. När andra team högljutt har protesterat har McLaren varit tysta i budgetbråket. Martin Whitmarsh berättar nu att stallet är beredda att agera fredsmäklare. FOTO: AP

Stallens förbund Fota kräver att FIA förändrar det regelverk som de planerar införa till 2010. Men samtidigt som Ferrari, Renault, Red Bull, Toro Rosso och Toyota har hotat att hoppa av om regelverket inte förändras, har McLaren varit tysta.

– Vi känner ett ansvar för att vara fredsmäklare eller försöka hjälpa till att få ihop detta, säger McLaren-chefen Martin Whitmarsh.

– Vi måste försöka få ihop Toyotas modell med Toro Rossos och det är en stor utmaning, men jag hoppas att vi är i ett läge där vi kan förstå det och jag vill tro att vi och Mercedes Benz kan vara och har varit väldigt konstruktiva i att försöka få ihop detta.

Bara tysta utåt

Men Whitmarsh säger att den tysta linjen bara gäller utåt.

– Vi har varit högljudd inom gruppen, inte utanför den.

De andra stallen fortsätter däremot att gå till hårt angrepp mot Max Mosley och FIA. Renault-chefen Flavio Briatore meddelar att han inte vill se ett Formel 1 med stall som Lola, USf1, Formtech, Campos och iSport.

– Skulle inte det vara mer lämpligt att kalla det Formula GP3?, säger Briatore.

I morgon fredag är sista anmälningsdag till Formel 1 2010. Fredsmäklare lär behövas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1