”Pistorius behandlas som en kunglighet”

SPORTBLADET

Spelar fotboll och umgås med cellgrannen: ”Mer som semester”

1 av 10

En film inifrån Pretorias fängelse visar hur Oscar Pistorius tillsammans med cellgrannen Radovan Krejcir – åtalad för kidnappning, tortyr och mordförsök – umgås och spelas fotboll.

Sydafrikanska Daily Sun, som publicerar filmen, uppger att de bägge behandlas ”som kungligheter”.

– Jag önskar att vi alla kunde behandlas på samma sätt, säger en fängelsekälla.

Foto: Radovan Krejcir.

Det var i oktober som Oscar Pistorius fälldes för Culpable Homicide, något som under svensk lag närmast kan jämföras med vållande till annans död, efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp.

Den sydafrikanske sprintstjärnan dömdes till fem års fängelse, med möjlighet att vara ute inom tio månader, alltså i augusti 2015.

Nu rapporterar sydafrikanska Daily Sun om en ilska bland fångarna i Pretoria-fängelset – med anledning av att Pistorius anses särbehandlas tillsammans med sin cellgranne Radovan Krejcir.

”Förstår mig inte på lagarna”

I en video inifrån fängelset syns hur de båda herrarna spelar fotboll på en innergård iklädda civilkläder. En källa till tidningen säger att tiden som frihetsberövade för de två är mer som en semester än ett fängelse. Samma källa hävdar att männen får en specialgjord frukost om morgnarna. Pistorius uppges dricka te med mjölk och äta frukt som vindruvor och ananas.

– Jag önskar att vi alla kunde behandlas på samma sätt. Jag kan inte förstå mig på lagarna i detta land, lagar som definitivt gynnar vissa individer och andra inte. Vi är alla i fängelse och måste behandlas på samma sätt. Ens hudfärg ska inte kunna användas för att glida på en räkmacka, säger fängelsekällan till Daily Sun.

”Falsk information”

För tre veckor sedan lyftes Pistorius fängelsestatus från kategori B till A. Detta efter att fängelsemyndigheter fastslagit att han inte är ett hot mot säkerheten. Därför får han numera bland annat äga radio, bära smycken och röra sina besökare.

Sydafrikanska kriminalvården dementerar att det skulle råda någon särbehandling och säger i ett uttalande att samtliga fångar har rätt till en timmes motion om dagen, och att byta kläder under den tiden.

– Kriminalvården är medveten om att det förekommer fängelsetjänstemän som förser falsk information till medierna om Pistorius och Krejcir.

Relationen mellan cellgrannarna är känd sedan tidigare, bland annat efter rapporter om att de gymmar tillsammans. Den tjeckiske medborgaren står åtalad för kidnappning, tortyr och mordförsök och är enligt Daily Telegraph en av de mest ökända figurerna i den sydafrikanska undre världen.

Se filmen från fängelset här (OBS: Extern länk).

ARTIKELN HANDLAR OM