’Svårt att göra allt – något måste bort’

SPORTBLADET

Sjöström ska analysera allt från EM – men till Rio tvingas hon prioritera

Foto: Sjukt, Sarah Sarah Sjöström avslutade sim-EM i Berlin med ytterligare två silver till de sedan tidigare fem medaljerna. Om ett år på VM ska hon vara ännu bättre än vad hon varit senaste veckan, och i Rio-OS 2016 ska hon vara som bäst.

BERLIN. Sju dagar, sju medaljer,­ sedan åkte Sarah Sjöström hem med en plan för att bli ännu starkare.

– Vi ska utreda vad vi kan göra bättre. Men sju medaljer är en bra utgångspunkt, säger tränaren Carl Jenner.

Foto: Tränare Carl Janner.­

När ridån gick ner hade den silverkant.

Sarah Sjöström avslutade sin supervecka med dubbla silver, i olika färg. Först simmade hon in som tvåa på 50 fritt, med moderata tiden 24,37, fem hundradelar efter engelskan Fran Halsall.

– Det var mitt sämsta lopp på EM, om jag ska vara ärlig, säger Sarah.

Hon var förbannad efter guldmissen på 100 fjäril, ­besviken efter guldmissen på 50 fritt – men när EM skulle avrundas gjorde hon det med ett av sina spetsigaste lopp under hela mästerskapet.

55,47 på fjärilsträckan i 4x100 meter medley var sju tiondelar snabbare än individuella mästarinnan Jeanette Ottesens tid, och även om Danmark till slut kämpade hem segern på sistasträckan var det ett bevis på vem som har den största kapaciteten i den här delen av världen.

– Hon är trött, både fysiskt och mentalt, säger tränaren Carl Jenner. Men fjärilstiden var otroligt bra.

Ska bättra rutinerna

För duon var EM mest av allt ett test av hur Sarah svarar på stenhård belastning under en hel vecka.

Hon var bra i Berlin, hon ska vara bättre på VM nästa sommar.

Och i Rio-OS om två år ska hon vara bäst.

Erfarenheterna från Berlin kommer att bredas ut på stor­a analysbord hemma i Stockholm, men redan nu har Jenner och Sjöström en idé om vad de kan förbättra:

Först och främst – rutinerna efter loppen.

– Jag får åka hem och kolla på vad jag kan göra bättre i återhämtningen, säger ­Sarah Sjöström.

– Att klara mediabiten, s­imma av, äta rätt, dricka rätt, hela processen, förtydligar Ca­rl Jenner.

”Ett guld är ett guld”

Nästa del är att ordna rätt sorts planering, att välja vilka grenar som ska prioriteras. I EM simmade Sarah en sjuk sträcka på 200 fritt, som gav svallvågor världen över. Hon säger själv att hon hatälskar distansen, men Jenner utesluter inte en satsning.

Kan ni välja bort 50 fjäril ­redan i VM nästa år?

– 50 fjäril är ingen OS-­distans, men ett VM-guld är ett VM-guld. Vi får väga in allt, hur Sarah ser ut och hur konkurrensen ser ut. Vi ­måste optimera chanserna att ta medalj.

– Hon är bäst i världen i år på 200 frisim, det är klart att det är bra. Men det är svårt att göra allt. Någonting måste bort, vi kommer att göra en prioritering.

”Det är offatbart”

Att ta sju medaljer på en vecka är en enorm prestation, och supersvenskan utesluter inte en bred satsning inför de stora mästerskapen. Tränare Jenner menar att det handlar om att bestämma sig, och ­anpassa träningen utifrån planen.

Frågan är bara var gränsen går. Sarah Sjöström tog sju medaljer i ett EM som 21-åring, Michael Phelps vann åtta OS-guld i Peking när han var 23.

– Att Phelps vinner åtta OS-guld, det är ofattbart. Jag tror inte att vi kommer att ha de situationerna framöver, toppen är så mycket bredare nu, säger Jenner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning