Dubbelkupp mot Viasat

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

C More tar över PGA-touren – och stoppar allsvenskan i Viaplay

Det blir ingen fotbolls- allsvenska eller PGA-tour i Viaplay/Viasat nästa år.

C More stryper samarbetet kring allsvenskan och tar dessutom över golfsändningarna i den nya kanalen C More Golf.

– Jag tror inte att förbundet är ledsna över att fler kan se golf nu i stället för få, säger C Mores vd Manfred Aronsson.

C More har tecknat ett sexårsavtal, från 2016 till 2021, med PGA Tour om de exklusiva sändningsrättigheterna av PGA-touren.

I den nya kanalen C More Golf får PGA-touren för första gången en helt svensk förpackning, med svenska reportrar på plats och vid större tävlingar även en svensk studio. PGA håller också på att utveckla en ”second screen”-tjänst där tittaren ska kunna följa de svenska spelarna i stället för de spelare som tv-produktionen väljer.

– Jag tycker att den svenska golfpubliken är värd den här satsningen. Vi lägger ut kanalen till samtliga C More Sports abonnenter så en halv miljon hushåll får tillgång, det blir en stor skillnad, säger C Mores vd Manfred Aronsson.

”Bredare och större”

Därmed tappar Viasat rättigheterna.

– Viasat har gjort det bra, men vi har velat göra det bredare och större. Det är mycket möjligt att Viasat inte har velat det.

– PGA har velat ha en bredare spridning. När Henrik Stenson vann Fedex cup och sedan Jerringpriset tror jag att det föddes en slags eftertanke om PGA-touren får sin rättvisa i svensk tv.

Viasat är inte oroliga

Viasat Sports presschef Fredrik Johansson:

– Vi valde att tacka nej i höstas, med främsta anledningen att ta hand om de starka rättigheter vi har, med till exempel Europatouren, LPGA-touren, Ryder Cup och majors.

Ni är inte oroliga att ni tappar golfintresserade tittare när det skapas en ny kanal, som når många?

– Vi spekulerar inte i vad konkurrenter gör utan fokuserar på vad vi ska göra vilket är en hel del. Våra tittare uppskattar de rättigheterna vi har kvar mest.

Samtidigt kommer C Mores avtal med Viaplay gällande fotbollsallsvenskan att upphöra. I dag finns ett tillfälligt avtal mellan kanalerna som gör att allsvenskan även visas i Viaplay – men nästa år ska serien exklusivt sändas i C More.

– Nu ska vi satsa på vår egen tjänst på webben och utveckla C More Play. Det är viktigt för vårt utbud och konkurrenskrafts skull att vi tillhandahåller exklusivt material på play, säger Manfred Aronsson.

Publicerad: